Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Copiii fără simptome de COVID-19 pot transmite virusul săptămâni întregi
Copiii fără simptome de COVID-19 pot transmite virusul săptămâni întregi

Copiii fără simptome de COVID-19 pot transmite virusul săptămâni întregi

31 aug. 2020, 12:13,
BZI.ro, în Sanatate

Copiii fără simptome COVID-19 pot transmite virusul. Noi cercetări sugerează că copiii pot elimina SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, chiar dacă nu dezvoltă niciodată simptome sau mult timp după ce simptomele au disparut, potrivit nou studiu publicat pe 28 august 2020 în JAMA Pediatrics.

Cercetarea oferă o perspectivă importantă asupra rolului pe care copiii l-ar putea juca în răspândirea COVID-19.

Studiul s-a concentrat pe 91 de pacienți copii și adolescenți din 22 de spitale din Coreea de Sud. „Spre deosebire de sistemul american de sănătate, cei care au testat pozitiv COVID-19 în Coreea de Sud stau in spital până scapa de virus, chiar dacă nu sunt simptomatice”, explică dr. DeBiasi, potrivit MedicalXpress.

Pacienții au fost identificați pentru testare prin urmărirea contactului sau dezvoltarea simptomelor. Aproximativ 22% nu au prezentat niciodată simptome, 20% au fost inițial asimptomatice, dar au dezvoltat simptome mai târziu, iar 58% au fost simptomatice la testul inițial. Pe parcursul studiului, spitalele în care au continuat să ii testeze în medie la fiecare trei zile, oferind o imagine a duratei incarcaturii virale.

Rezultatele studiului arată că durata simptomelor a variat foarte mult, de la trei zile la aproape trei săptămâni. A existat, de asemenea, o răspândire semnificativă a timpului în care copiii au continuat să raspandeasca virusul și ar putea fi potențial infecțioși. În timp ce virusul a fost detectabil pentru o medie de aproximativ două săptămâni și jumătate în întregul grup, o parte semnificativă a copiilor – aproximativ o cincime din pacienții asimptomatici și aproximativ jumătate dintre cei simptomatici – încă raspandeau virusul dupa trei săptămâni.

Copiii fără simptome COVID-19 pot transmite virusul

Doctorii DeBiasi și Delaney scriu în comentariul lor că studiul aduce câteva puncte importante care se adaugă la baza de cunoștințe despre COVID-19 la copii. Unul dintre acestea este numărul mare de pacienți asimptomatici – aproximativ o cincime din grupul urmărit în acest studiu. Un alt lucru este că copiii, un grup despre care se crede că dezvoltă o boală ușoară, care trece rapid, pot păstra simptomele săptămâni întregi. Un al treilea și important punct, spun ei, este durata vărsării virale. Chiar și copiii asimptomatici au continuat să renunțe la virus mult timp după testarea inițială, făcându-i potențiali vectori cheie.

Cu toate acestea, autorii spun că, în ciuda acestor constatări importante, studiul ridică mai multe întrebări. Una se referă la legătura dintre testare și transmisie. Un „pozitiv” sau „negativ” calitativ pe platformele de testare poate să nu reflecte neapărat infecțiozitatea, uni pozitivei reflectând biți de material genetic care ar putea să nu poată îmbolnăvi pe cineva sau negativii să reflecte niveluri scăzute de virus care pot fi încă infecțioase.

Nu se știe insa dacă indivizii asimptomatici elimină cantități diferite de virus fata de cei cu simptome, un dezavantaj al testării calitative efectuate de majoritatea laboratoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *