În Republicile Populare Donețk și Lugansk, au fost raportate bombardamente puternice, iar populația a fost anunțată că trebuie să evacueze orașul. Refugiații din Ucraina au fost trimiși în 12 regiuni din Rusia. În dimineața zilei de 23 februarie, 11,7 mii de persoane au fost trimise cu trenurile în Rusia. Ucrainenii sunt cazați în centre speciale, iar copiilor din Donbas le este asigurată mâncarea și toate condițiile de siguranță.
În data de 21 februarie Vladimir Putin a semnat un acord de prietenie, cooperare și asistența reciprocă cu Republicile Populare Donețk și Lugansk. Autoritățile de la Kiev sunt îngrijorate de situația actuală și dau vina pe Rusia pentru tot haosul instaurat pe teritoriul Ucrainei. Copiii sunt primii care suferă din cauza instabilității politice, iar atacurile militare reprezintă un mare pericol pentru toți cetățenii.
Copiii din Donbas sunt asigurați de autoritățile rusești
Toți copiii care sosesc din Republicile Populare Donețk și Lugansk în Rusia vor fi asistați să se înscrie în instituțiile de învățământ. Examenul final îl vor putea susține fără nicio piedică, precum și Examenul Unificat de Stat alături de școlarii ruși, au menționat autoritățile rusești. Situația din acest moment este una temporară, iar starea de tulburare nu face nimic mai mult decât să învăluie populația într-un sentiment de pericol.
Conform purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, șederea refugiaților din Donbas este temporară.
„Astăzi, toți absolvenții care sosesc pe teritoriul Federației Ruse sunt asistați să se înscrie în organizațiile educaționale rusești. În conformitate cu reglementările actuale, absolvenții organizațiilor educaționale rusești se vor baza pe certificatul care atestă absolvirea clasei a IX-a”, se precizează în comunicat.
Potrivit presei rusești, locuitorii evacuați din Donbas au fost trimiși cu trenul din regiunea Rostov în 12 regiuni din Rusia. În dimineața zilei de 23 februarie, 11,7 mii de persoane dintre care 5.542 copii, au fost trimise cu 17 trenuri, iar alte 6,8 mii de persoane au rămas cazate în centrele temporare din regiune.
În ce condiții se află cei 5.542 de copii refugiați din Ucraina
Potrivit șefei Rospotrebnadzor, Anna Popova, departamentul ține sub control condițiile de cazare pentru toți refugiații. Calitatea și siguranța alimentelor sunt controlate și o atenție deosebită se acordă copiilor sub un an, pentru care se organizează mese speciale.
În Republicile Populare Donețk și Lugansk, au fost raportate bombardamente puternice din partea forțelor de securitate ucrainene, inclusiv cu arme grele. Republicile au anunțat o mobilizare generală și o evacuare a civililor pe teritoriul Rusiei.
Vladimir Putin a semnat pe 21 februarie decretul prin care Republicile Populare Donețk și Lugansk își pot recunoaște independența. Șefii ambelor Republici, Leonid Pasechnik și Denis Pușilin, alături de liderul rus Vladimir Putin, au semnat un acord de prietenie, cooperare și asistență reciprocă. Documentele au fost ratificate marți atât de Republicile Populare Donețk și Lugansk, cât și de Duma de Stat a Rusiei.
Autoritățile de la Kiev dau vina pe Moscova pentru situația actuală. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu face parte din conflictul intra-ucrainean. Problemele de soluționare sunt discutate de către autoritățile de la Minsk și Normandia. Copiii din Donbas sunt primii care se află în suferință din cauza instabilității politice.
https://iz.ru/1295998/2022-02-24/detiam-donbassa-okazhut-pomoshch-v-zachislenii-v-rossiiskie-shkoly