Prima pagină » Local » Copiii din centrele de plasament dispar de fiecare dată când au ocazia. Psihologii explică de ce recurg la evadare
Copiii din centrele de plasament dispar de fiecare dată când au ocazia. Psihologii explică de ce recurg la evadare

Copiii din centrele de plasament dispar de fiecare dată când au ocazia. Psihologii explică de ce recurg la evadare

02 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

De multe ori, copiii instituționalizați aleg să fugă din centrele de plasament. Viața grea, nevoia de apartenență și afecțiune sunt de multe ori motivele pentru care dispar. Astfel de cazuri sunt des întâlnite, iar ei sunt găsiți la prieteni, rude sau pe stradă și readuși în centru. Deși sunt consiliați psihologic, tinerii își doresc să fie liberi

Copiii de vârste mai mici sau mai ales ajunși la vârsta adolescenței caută să evadeze din centrele de plasament. Cei mici caută să revină la familie, indiferent dacă acela este sau nu un mediu toxic, sau să revină la vechile obiceiuri, când puteau hoinări singuri pe străzi. La adolescenți apare dorința de a fugi mai ales cu prietenul sau prietena alături de care își creează relații sentimentale. Alți tineri caută un anturaj, au nevoie să simtă că aparțin unui grup și că sunt apreciați. În lipsa unei familii, mulți au fost privați de afecțiune, de înțelegere, de sprijin, iar stima lor de sine este mult mai scăzută, iar nevoia de validare socială este mult mai mare. La vârste vulnerabile, fără sprijinul de care au nevoie, aceștia iau decizii de moment din dorința de a se simți liberi și din cauza dorului de familie și prieteni.

Simona Bârzu: „Adolescenții au tendința de a fugi în scop romantic”

Nevoile psihologice și personale sunt mari, mai ales pentru tinerii din centrele de plasament. Deși se încearcă să se mențină legătura cu familia de origine, mulți copii nu au reușit să simtă ce este afecțiunea. Ajunși la vârsta adolescenței, tinerii care trăiesc poate pentru prima dată emoții puternice se lasă purtați de val și aleg să fie liberi alături de persoana iubită, fugind din astfel de centre. În cadrul Centrului Social de Urgență pentru Recuperare si Integrare C.A. Rosetti din Iași sunt peste 100 de copii instituționalizați.

„Cei mai mici au dorința de a reveni la vechile obiceiuri, când locuiau pe stradă. Adolescenții au tendința de a fugi în scop romantic, fiind la vârste vulnerabile, perioadă în care sunt ușor influențabili. Mai ales la debutul adolescenței simt nevoia de a fi independenți, de a avea un anturaj, de a se indentifica unui grup și de a fi valorizați de acele persoane. Astfel de cazuri se întâmplă și în cadrul familiilor. La revenirea în centru căutăm să aducem în discuție coportamentul de autoapărare, le explicăm cum pot interveni în situații de risc, când sunt abordați pe stradă de un străin, la cine să apeleze în caz de urgență, aspecte ce țin de securitatea personală, dar și o perspectivă în ceea ce privește viitorul lor după ce părăsesc centrul”, susține Simona Bârzu, psiholog specialist clinician în cadrul Centrului Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare C.A. Rosetti din Iași.

Cazuri tot mai frecvente de dispariție din centrele de plasament, în ciuda riscurilor la care se expun

Pentru mulți copii instituționalizați, fuga din centru a devenit o obișnuință. De multe ori polițiștii ieșeni sunt înștiințați de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, iar minorii sunt găsiți la familia de origine, la persoanele cunoscute sau hoinărind pe stradă sau în gară. Unii dintre copii suferă de tulburări de comportament, iar periodic, din diferite motive, aleg să se facă dispăruți. Perioada pandemiei COVID-19 a impus restricții care au împiedicat excursiile, ieșirile la cinema, în aer liber, ceea ce devine și mai greu de suportat de către tineri.

„Sunt copii din centre de plasament cu tulburări de comportament care, profitând de neatenția personalului sau nu neapărat, aleg să fugă. Motivațiile sunt diferite de la caz la caz, fie sunt găsiți în gară, acasă sau la cunoscuți. În cazul fetelor, de multe ori sunt găsite alături de prieteni/iubiți. Sunt cazuri cunoscute de către Poliție și copii care fug din centre în repetate rânduri. Aceste cazuri nu sunt nemaîntâlnite. Acum că au stat închiși mai mult timp, nu au mai mers la școală ca înainte, ajung să simtă nevoia de libertate și găsesc o modalitate, spațiul centrului fiind mare, de a pleca pe ascuns. Dar nu au fost situații în care copilul să nu fie găsit în siguranță și adus înapoi în grija DGASPC”, declară reprezentanții DGASPC Iași.

Numai ieri, 28 februarie 2021, au fost declarați dispăruți trei copii de 12, 13 și 14 ani din centrele de plasament ale DGASPC Iași. Minorii au fost găsiți și au fost reintegrați în centrul de plasament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *