Prima pagină » Eveniment-Social » Copiii diasporei, povești de succes, un proiect marca CJRAE Iași
Copiii diasporei, povești de succes, un proiect marca CJRAE Iași

Copiii diasporei, povești de succes, un proiect marca CJRAE Iași

28 mai 2022, 02:02,
în Eveniment-Social

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE Iași) organizează, în data de 30 mai 2022, între orele 13.00 -14.30, evenimentul de lansare a broșurilor Copiii diasporei-povești de succes și Copiii diasporei-material suport pentru profesori. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Academia Părinților, ediția 2022, sub egida Festivalului Internațional al Educației (FIE).

CJRAE Iași își propune ca prin acest proiect și prin cărțile editate să determine o schimbare a perspectivei de abordare a situației copiilor cu părinți migranți sau a copiilor remigranți, oferindu-le acestora oportunitatea de a prezenta strategiile proprii de adaptare, de relaționare sau de gestionare eficientă a situației de viață.

Copiii diasporei, povești de succes – O popularizare a situațiilor unor tineri care au reușit să gestioneze eficient plecarea în străinătate a părinților

Plecarea părinților la muncă în străinătate este un fenomen des întâlnit în societatea românească și determină schimbări importante în viața familiei, copiii fiind, de cele mai multe ori cei mai afectați, fiind nevoiți să se adapteze la noile situații. Pentru unii dintre copii, situația plecării părinților este copleșitoare, fiind necesar suportul familiei extinse, al prietenilor, profesorilor și al altor persoane apropiate. Alți copii reușesc să gestioneze eficient situația, găsind strategii de adaptare, resurse care îi ajută să depășească obstacolele, activități care îi ajută să evolueze din punct de vedere școlar și social. De asemenea, în ultimii ani, ne confruntăm din ce în ce mai des cu situația reîntoarcerii copiilor, alături de părinții lor, din străinătate. Reintegrarea copiilor în sistemul românesc de educație este uneori dificilă, fiind necesar sprijin susținut din partea celor din jur.

Prin urmare, evenimentul propune participanților, reprezentanților instituțiilor însărcinate cu problematica migrației temporare, elevilor, părinților și profesorilor, povești de succes ale unor tineri care, fie au reușit să gestioneze eficient situația plecării părinților la muncă în străinătate, fie au reușit să se reintegreze în sistemul românesc de educație, după experiența școlară dintr-o altă țară.

Elev în clasa a XI-a: „Mult timp am fost furios pe părinți, dar mai târziu am înțeles că nu prea au avut de ales”

Broșurile Copiii diasporei – povești de succes și Copiii diasporei – material suport pentru profesori vor putea fi accesate și în format virtual pe adresa http://cjrae-iasi.ro. În paginile acestor broșuri, tinerii vor găsi experiențe cu care vor rezona și mesaje care îi vor ajuta în gestionarea propriilor situații de viață.

Sunt relevante pentru scopul evenimentului câteva frânturi de gând ale tinerilor care au acceptat să-și spună poveștile de succes.

„Eu am înțeles că o familie înseamnă o echipă în care fiecare are responsabilitățile sale. Mie și surorii mele ne-a fost foarte greu să stăm despărțiți de părinți, dar la fel de greu le-a fost și părinților noștri. Mult timp am fost furios pe părinți, dar mai târziu am înțeles că nu prea au avut de ales. Aș vrea să le transmit copiilor cu părinți plecați: să fie înțelegători și să ceară ajutor atunci când simt nevoia”, precizează un elev în clasa a XI-a.

“Mesajul meu pentru tine, dacă ai un părinte plecat în străinătate, este să te gândești la oamenii dragi din jurul tău care te ajută, te susțin și țin la tine cu adevărat. În primul rând, puterea este în mâinile tale. Poți schimba lumea prin câteva vorbe: Nu mă las bătut!”, a precizat un alt elev ai cărui părinți sunt plecați în străinătate.

CJRAE Iași își propune ca evenimentul de lansare a broșurilor Copiii diasporei-povești de succes și Copiii diasporei-material suport pentru profesori să fie un prilej de dezvoltare a parteneriatelor active la nivelul comunității, să faciliteze dialoguri orientate spre soluții la problemele educaționale cu care școala ieșeană se confruntă și să consolideze comunitatea profesională a consilierilor și logopezilor școlari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`