Prima pagină » National » Copiii de până la trei ani, scoși de la întreținere. De când se aplică legea
Copiii de până la trei ani, scoși de la întreținere. De când se aplică legea

Copiii de până la trei ani, scoși de la întreținere. De când se aplică legea

13 apr. 2021, 12:38,
în National

O veste bună pentru proprietarii de apartamente, deoarece copiii care au vârsta până la trei ani vor fi scoși în curând de la întreținere. Și aceasta grație unui act normativ care reglementează legea privind funcționarea asociațiilor de proprietari. După ce Senatul a votat pentru, mai rămâne să se pronunțe și Camera Deputaților în acest sens.

Veste bună pentru toți proprietarii de la bloc care au copii mai mici de trei ani. Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Actul normativ care reglementa funcționarea asociațiilor de proprietari a fost schimbat prin introducerea unei facilitți fiscale. Acum, o anumită categorie de persoane va fi exceptată de la plata întreținerii.

Copiii de până la trei ani, scoși de la întreținere

Legea privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost schimbată în plenul Senatului, care a adoptat o propunere pentru reglementarea acestui act normativ. Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie că, în curând, copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii, potrivit acestei modificări. Propunerea legislativă urmează a fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane. Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a precizat iniţiatorul acestei propuneri legislative, liberalul Florin Roman.

Senatorul liberal a explicat în expunerea de motive a proiectului de act normativ că plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult.

Această măsură a mai fost aplicată în trecut. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

Ce prevedea vechea legea a asociaţiei de proprietari

Acesta act normativ făcea referire la cheltuielile asociației de proprietari legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune, dar și la acele cheltuieli pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.

Totodată era stipulat că niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună. Totuși, puteau fi exceptate de la plata aferentă funcționării ascensorului persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Așadar, noutatea acestei propuneri legislative după adoptarea ei de către Camera Deputaților este cea potrivit căreia copiii de până la trei ani vor fi scoși de la cheltuielile de întreținere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *