La Clinica de Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, organizația Salvați Copiii au ajutat micii pacienți să treacă mai ușor peste durere prin proiectul „Creative Healing”. Scopul acestui proiect a fost de a folosi creativitatea și arta ca instrumente de schimbare socială pentru a demonstra, în acest mod, puterea de a modifica percepția oamenilor asupra pacientului și bolii. De asemenea, proiectul invită întreaga societate să privească acești copii ca pe niște modele de curaj, demnitate și perseverență.
Copiii cu afecțiuni oncologice, ajutați să treacă peste durere prin artă
Copiii internați la Spitalul de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași au fost implicați în proiectul „Creative Healing” demarat de organizația „Salvați Copiii”, cu scopul de a-i inspira prin tot ceea ce înseamnă cultură, artă și activități. Astfel, cu ajutorul „reprezentanților artei”, și anume, studenții Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, copiii au avut ocazia să participe la ateliere creative, spectacole de teatru și film, alături de părinții lor.
Mai mult, cu ajutorul studenților implicați, copiii cu afecțiuni oncologice au putut realiza diferite lucrări pe care le-au expus pe holul central al secției. Expoziția „I am here too” conține toate lucrările copiilor, și anume: picturi, căsuțe confecționate din carton, animăluțe realizate din hârtie și păpuși. Expunerea pune sub lupă tot ceea ce simt copiii.
„Noi am fost expuși mai mult la copii care, deși sunt bolnavi, în momentele în care aveam ateliere cu ei majoritatea erau deja entuziasmați și încântați de faptul că o să lucrăm împreună și că urmează să mai facem un proiect. Câțiva copii, pe parcursul atelierelor, plecau înainte de a termina, pentru că se simțeau rău sau erau obosiți, dar nu reprezenta neapărat o majoritate. În principiu, am apucat să văd copiii zâmbăreți și mai zâmbăreți când începeam să lucrăm, pentru că, cumva să fie majoritar optimiști și entuziasmați. Am avut de-a face, în principiu, cu copii care ne-au arătat că pot să-și ignore cu atâta convingere situația, parcă, câteodată. Bine, probabil nu și-au propus asta, dar cumva, așa am perceput-o. A fost impresionant”, povestește Carla David, în vârstă de 22 de ani, studentă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
Potrivit partenerilor, proiectul nu a fost o simplă inițiativă, ci o călătorie a celor implicați în activitate.
Arta: instrument folosit de copiii internați în secția de oncologie
Proiectul „Creative Healing” a fost primit cu multă apreciere de managementul spitalului, mai ales datorită faptului că subliniază impactul pe care îl are această boală.
„Nu am înțeles niciodată, recunosc, cum reușesc acești copii să treacă de momentul în care află ce li se întâmplă. De momentul în care azi, mâine, poimâine, să se afle într-un mediu care nu îi oferă o siguranță… când știe că prietenii lui – pentru că ei se împrietenesc –… și când știu că prietenul lui îi este acum alături și mâine s-ar putea să nu mai fie… Acești copii au o forță supranaturală de a trece peste acel moment și de a-și găsi resursele și dorința de a trăi”, a declarat Cătălina Ionescu, director medical.
De asemenea, părinții acestor copii au avut ocazia de a împărtăși fiecare moment din atelier împreună cu ei și de a observa cum arta are un impact profund asupra acestora. Totodată, teatrul și filmul le-au oferit acestora momente de bucurie și evadare în cele mai dificile clipe, atunci când boala își punea amprenta dureroasă.
„Cred că fiecare atelier a fost ceva deosebit, adică de multe ori, pentru că spațiul în care ne întâlneam era ocupat, stăteam împreună pe holuri și așteptam să se elibereze și ne uitam la nerăbdarea lor de a începe. Efectiv uitam fiecare ce suntem, adică deveneam copii, ne jucam cu acuarele, cu lut. A trebuit, evident, să și curățăm, dar părinții, chiar era nevoie să-i susțină să facă la fel cum făceau cei mari. Erau și copii mici, și copii mari care erau autonomi, dar cei mai mulți aveau nevoie de ajutor, iar părinții celor mici erau ei înșiși copii. Și noi, la fel, adică, efectiv uitam de timpul pe care trebuia să îl petrecem acolo și ne trezeam că trebuie să plecăm și nimeni nu voia să se întâmple asta”, a susținut Claudia Penescu, manager proiect.
Copiii cu afecțiuni oncologice internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași au avut ocazia să treacă peste dureri cu ajutorul proiectului „Creative Healing”. Totul, datorită artei.