Copiii care au mancat din primii ani de viata arahide sunt mai protejati impotriva alergiilor, chiar daca au intrerupt consumul timp de o perioada mai lunga de timp, potrivit rezultatelor unui test clinic publicat vineri si citat de AFP.
Acest studiu numit „LEAP-On”, publicat in revista americana New England Journal of Medicine, este o extensie a celui intitulat „LEAP ou Learning Early About Peanut Allergy”, care a demonstrat pentru prima data ca un consum timpuriu de arahide, de la primele patru luni pana la cinci ani de viata, reduce cu 81% rata alergiilor la copii, fata de cei care nu au consumat niciodata alune.
Fereste-ti copilul de alergia alimentara. Vezi care sunt cele mai alergene alimente
Acest prim studiu fusese realizat asupra unui numar de 640 de copii pe baza observatiilor facute in Israel unde foarte putini copii sufera de alergii la arahide, comparativ cu copiii evreilor care traiesc in Marea Britanie.
Sugarii israelieni incep sa consume de timpuri arahide, comparativ cu cei din alte tari unde se recomanda sa fie evitate de teama alergiilor. Dar studiul nu a permis sa se raspunda la intrebarea daca participantii raman protejati impotriva alergiilor la arahide si daca intrerup consumul o perioada mai lunga de timp, au explicat cercetatorii.
Pentru a raspunde, cercetatorii au urmarit 556 dintre cei 640 de copii participanti la studiul clinic LEAP, dar care nu au mai mancat timp de un an arahide. Dupa 12 luni de intrerupere a consumului, doar 4,8% dintre copiii care au mancat din primii ani de viata arahide au devenit alergici, fata de 18,6% care nu consumasera de timpuriu arahide.
Efectul de protectie a persistat timp de un an chiar si la copiii care au evitat total sa manance arahide si la cei care au consumat alune cu unele intreruperi. Cercetarea a fost realizata de Institutul National American pentru Alergii si Boli Infectioase.
sursa: jurnalul.ro