Prima pagină » Local » Copiii ajunși în centrele de plasament demonstrează că se poate. O tânără din Centrul Social „Bucuria” din Iași își clădește viitorul din pasiunea pentru dans și coregrafie

Copiii ajunși în centrele de plasament demonstrează că se poate. O tânără din Centrul Social „Bucuria” din Iași își clădește viitorul din pasiunea pentru dans și coregrafie

12 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

O tânără de la Centrul Social „Bucuria” din Iași a ajuns să își urmeze visurile încă de la vârsta de 17 ani. Ajunsă în grija asistenților maternali la un an și trei luni, Lidia Cărăușu a fost unul dintre copiii norocoși care au avut astfel parte de o nouă familie. Pasiunea pentru dans și coregrafie i-a fost transmisă de la sora mai mare, cu care a crescut la asistenții maternali

Lidia Cărăușu este o tânără din Iași care se află în Centrul Social cu Destinație Multifuncțională „Bucuria” de aproximativ două luni. Are doar 19 ani, iar povestea ei este una care dovedește că se poate și atunci când ești crescut de doi străini și nu de părinții biologici. Tânăra a fost dată în grija asistenților maternali din cadrul centrelor de plasament DGASPC Iași de la vârsta fragedă de un an și trei luni. Din fericire pentru ea, acești oameni i-au oferit o altă familie și șansa la un viitor mai bun. Acum este în clasa a XI-a la un liceu din Iași si speră să ajungă să studieze coregrafia în facultate. Totodată, ieșeanca a sprijinit peste 30 de persoane să aibă un stil de viață activ și sănătos.

„Sunt dansatoare și coregraf de trei ani de zile. Am participat alături de o trupă de dans la un festival în București, la Eurovision 2019 și la evenimentul organizat de Zilele Vasluiului. Sora mea de la asistenții maternali iubea dansul și, văzând-o pe ea, mi-am dorit și eu să învăț. Sunt și antreprenor și, de când mi-am schimbat stilul de viață și fac parte dintr-o comunitate cu oameni frumoși care mă susțin, lucrurile au început să meargă în direcția pe care mi-o doresc”, a povestit ieșeanca Lidia Cărăușu, din Centrul Social „Bucuria”.

Centrul Social „Bucuria” din Iași reprezintă un ajutor pentru următorul pas din viața orfanilor

Tânăra de doar 19 ani a învățat ceea ce mulți o fac prea târziu, și anume să fie recunoscătoare pentru ceea ce îi oferă viața. Pentru Lidia Cărăușu, ajutorul primit de la asistenta maternală care i-a oferit șansa de a crește într-o familie și faptul că acum poate locui în centru reprezintă o oportunitate de a se putea descurca de acum prin propriile forțe. Totodată, pe tânăra ieșeancă acest lucru o determină să se maturizeze și să devină independentă.

„Pe asistenții maternali îi consider ca și părinții mei și ei, la fel, mă consideră copilul lor, chiar dacă nu suntem declarați în acte sau rude bilogice, mă susțin din orice punct de vedere. La Centrul Social, oamenii m-au primit cu brațele deschise și am văzut această oportunitate unde pot sta 3 ani ca să pot pune niște bani deoparte și să îmi bifez niște lucruri pe care doresc să le fac pe viitor, iar acei bani puși deoparte mă pot ajuta. Pe viitor nu vreau să am grijă de bani pentru ziua de mâine, să pot câștiga la un job part-time măcar 4.000 de lei, să am independență financiară, să călătoresc cât mai mult și să îmi fac părinții mândri”, a mai spus tânăra.

Sfatul ieșencei orfane pentru ceilalți tineri: „Să înceapă să lupte pentru ce își doresc, pentru că sunt o generație capabilă de orice”

Centrul Social „Bucuria” din Iași reprezintă pentru Lidia Cărăușu acel pas pe care îl face orice tânăr pentru a se maturiza, plecând din sânul familiei și luând propria viață în piept. Totuși, deși în prezent situația este instabilă și viitorul nu este sigur, nu simte aceste provocări diferite de cele pe care le întâmpină orice tânăr la un moment dat în viață.

„Sunt departe de acasă, de părinți, mi-e dor să mai copilăresc, mi-e dor să nu mă mai gândesc la ce pun pe masă, dar asta este viața. Cel mai greu este să te maturizezi singur, dar toți trecem prin acest lucru, iar ce nu te omoară te face mai puternic, asta este foarte adevărat, și situațiile prin care trec eu mă ambiționează. Pe copiii din centru și pe cei care vor să facă ceva cu viitorul lor îi sfătuiesc să înceapă devreme, de tineri, pentru că generația este foarte capabilă, cu business-uri pe partea de online, unde poți lucra de acasă. Doar trebuie să știi cum, trebuie să vrei, să te trezești dimineața în fiecare zi și să găsești motivația, acel «de ce fac acest lucru» la care să ai un răspuns clar”, a mai adăugat Lidia Cărăușu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024