Prima pagină » Local » Copiii agresați sau abuzați sexual nu vor mai fi audiați în secții de poliție și în săli de tribunal!

Copiii agresați sau abuzați sexual nu vor mai fi audiați în secții de poliție și în săli de tribunal!

29 oct. 2022, 02:00,
în Local

Copiii agresați sau abuzați sexual nu vor mai fi audiați în secții de poliție și săli de tribunal, după ce în România s-a deschis primul centru specializat dedicat copiilor care au trecut prin astfel de episoade traumatice: centrul Barnahus

Copilul care a trecut printr-un abuz sexual sau prin episoade de violență în familie are nevoie de suport emoțional, nu de noi traume. De aceea nu trebuie să fie plimbat prin secții de poliție, Parchete și săli de judecată pentru a depune mărturie.

Centrul ține loc de secție de poliție, tribunal, spital și cabinet de consiliere

o imagine din cadrul proiectul Barnahus

Copilul care a trecut printr-un abuz sexual, violență în familie, are nevoie de suport emoțional, nu de noi traume

Organizația „Salvați Copiii” România a inițiat un amplu program interinstituțional pentru deschiderea unui centru Barnahus, unde copiii care sunt abuzați sexual sau sunt victimele violenței să poată fi audiați, fără a li se produce noi traume. Acesta asigură mărturii valide pentru instanță și respectă drepturile copilului la protecție, asistență și justiție.

„Implementarea proiectului Barnahus reprezintă un pas important către atingerea dezideratului unei cooperări interinstituţionale eficiente, în scopul de a asigura un sprijin real copiilor ce au fost victime ale abuzului sexual şi fizic. Chiar dacă este vorba despre realizarea actului de justiţie, despre prevenirea situaţiilor de abuz sau despre sprijinirea victimei, este esenţial ca toţi actorii implicaţi în procedurile care se declanşează ulterior dezvăluirii unui caz de abuz să urmărească protejarea interesului superior al copilului, inclusiv prin evitarea riscului de retraumatizare. Un astfel de obiectiv este dificil de atins în lipsa unei cooperări multidisciplinare. Aşadar, principalul merit al proiectului implementat de Organizaţia «Salvaţi Copiii» în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Sector 6 este acela de a crea un cadru care să faciliteze cooperarea dintre instituţiile responsabile de protecţia victimelor minore”, a declarat Ioana Cătălina Cocoveică, procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6, București.

Proiectul este derulat de Organizația „Salvați Copiii” în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta este implementat în perioada martie 2022 – august 2023.

„Abuzul asupra copilului, în special cel sexual, necesită o abordare interinstituțională, astfel încât copilul să nu fie forțat să retrăiască trauma inițială. De aceea am făcut acest demers de a schimba și în România metoda de abordare a audierii și anchetei, în așa fel încât copilul-victimă să fie cât mai puțin expus. Este un demers consistent, a cărui miză este să creeze noi practici”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al „Salvați Copiii” România.

În anul 2021, 1.349 de copii au fost agresați sau abuzați sexual

o imagine din cadrul centrului Barnahus

Organizația Salvați Copiii România a inițiat un amplu program interinstituțional, pentru deschiderea unui centru Barnahus, unde copiii care sunt abuzați sexual sau sunt victima violenței să poată fi audiați, fără a li se produce noi traume

În anul 2021, în România au fost înregistrate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 173 fiind la băieți și 1.176 la fete. Din totalul de abuzuri sexuale, în 502 cazuri victimele provin din mediul urban, 847 de abuzuri fiind înregistrate la persoane din mediul rural.

În 1.041 din cazuri s-a inițiat urmărirea penală a agresorului, iar 865 au fost închise. Se observă că numărul de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor a crescut considerabil în anul 2021, față de anul 2020, când au fost înregistrate 1.045 de astfel de cazuri.

Un studiu național lansat de „Salvați Copiii” România în anul 2021 arată că aproximativ 3 la sută dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victima abuzului sexual. În aproape două treimi din cazuri, agresorul a fost o persoană necunoscută. De asemenea, 2,9 la sută dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor.

Cu toate că majoritatea copiilor (94 la sută) spun că se simt în siguranță în familie și doar 3 la sută afirmă contrariul, studiul a relevat faptul că incidența aplicării pedepselor fizice este de 46 la sută, în comparație cu cea recunoscută de părinți, de 28 la sută, atât în ceea ce privește formele „ușoare”, cât și ceea ce privește formele severe. De asemenea, analiza pune în evidență faptul că 10 la sută dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2 la sută acest lucru întâmplându-se des și foarte des.

Datorită centrului Barnahus, copiii agresați sau abuzați sexual nu vor mai fi nevoiți să fie audiați în secții de poliție și săli de tribunal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`