Prima pagină » Eveniment-Social » Copii ucraineni și români din centrele de plasament, acces gratuit la Opera Națională Română Iași

Copii ucraineni și români din centrele de plasament, acces gratuit la Opera Națională Română Iași

19 apr. 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Eveniment-Social

Copiii ucraineni și români din centrul de plasament Bucium au avut acces gratuit la mai multe spectacole de la Opera Națională Iași. Managerul interimar, Andrei Fermeșanu, declară că este un pas important în dezvoltarea publicului tânăr.

La Opera Națională Română Iași, cu ocazia sărbătorilor Pascale, la catolici, și sărbătorii Floriilor, la ortodocși, copiii ucraineni și români din centrul de plasament din Bucium au avut acces gratuit la două spectacole.

Managerul interimar, Andrei Fermeșanu, susține acest demers și consideră că este o modalitate bună de a educa viitorul public ieșean.

mai multe persoane pe scarile interioare ale operei nationale Iasi

Copii au avut acces gratuit la spectacolele ce s-au programat special pentru sărbătorile Pascale

Ce spectacole au vizionat copiii ucraineni și români

Teatrul National Vasile Alecsandri  Iași

Opera Națională Iași își propune să pregătească mai multe spectacole destinate tinerilor

Copiii au avut ocazia să vizioneze ”Cavalleria Rusticana” și ”Pagliacci”, două spectacole pe care Opera Națională Română din Iași le oferă publicului cu ocazia perioadei Sărbătorilor Pascale.

Cu atât mai speciale sunt aceste spectacole, întrucât acțiunea se petrece în noaptea de Înviere. În distribuția spectacolelor sunt mai mulți artiști invitați, corul operei, corul de copii, orchestra și baletul operei, sub bagheta dirijorului David Crescenzi.

”Pentru că este perioada aceasta a sărbătorilor Pascale, vorbim de Paștele catolic și Floriile ortodoxe, am programat «Cavalleria» și «Pagliacci». Am considerat că este potrivit să le integrăm în programul din această perioadă. Două spectacole, care de obicei se joacă în aceeași seară, cu atât mai mult cu cât «Cavalleria» are timpul de desfășurare a acțiunii în noaptea de înviere. În două zile, sâmbătă, 17, și duminică, 18 aprilie 2022, am avut reprezentații, patru spectacole în total, la care au participat copii români și ucraineni, deopotrivă. Am găsit potrivit să îi invităm, deoarece considerăm că rolul Operei Naționale Române este și unul educațional. Pentru ca mai târziu să avem public de calitate trebuie să punem bazele de pe acum. Dorim ca acest prim pas să devină, dacă nu o regulă, o constantă”, a declarat managerul interimar al Operei Naționale Române Iași, Andrei Fermeșanu.

 placheta cu numele complexul de servicii comunitare Bucium

Copii aduși la Operă vin de la Centrul de Plasament din Bucium

Copiii la Opera Națională Română din Iași, un public țintă

 sala mare a Teatrului National Vasile Alecsandri Iasi

Accesul copiilor a fost gratuit, iar managerul interimar dorește să continue acest proiect

Managerul interimar, Andrei Fermeșanu, dorește să includă în repertoriul Operei Ieșene mai multe spectacole pentru copii.

După colaborarea cu Ateneul Național Iași pentru spectacolul ”Petrică și Lupul”, managerul își propună să pună în program și matinee destinate publicului tânăr. De asemenea, dorește ca programul în care copiii au acces gratuit să devină un lucru periodic.

”Începând de stagiunea aceasta, ne gândim să punem în programul Operei cât mai multe matinee pentru copii. Deocamdată am avut aceste colaborări cu Ateneul Național Român din Iași, care are o orchestră de tineret și atunci am putut da «Petrică și lupul». De asemenea avem și noi producția noastră de balet, «Zâna păpușilor», producție care a fost constant programată în această stagiune. În viitorul apropiat dorim să suplimentăm atât numărul de spectacole, cât și noile producții destinate copiilor. Atunci, cred că acest proiect, de a invita copii din centrele de plasament, poate continua și am putea să îi considerăm public țintă. Aceste spectacole pot avea un rol introductiv, educațional, în formarea spectatorului de mâine”, a completat Andrei Fermeșanu.

Copiii ucraineni și români din centrele de plasament vor mai fi invitați și la alte spectacole ale Operei Naționale Române din Iași, pentru a li se oferi șansa de a cunoaște lumea pe care artiștii Operei o transpun pe scenă.

Comentarii
  • Frumos gest!

  • Gest frumos,dar din pacate,nefolositor….ăia din centrele de plasament sunt retardați,iar plozii ucraineni se uită ca vițelul la poarta nouă….mai bine le donau din încasări pt hrană și îmbrăcăminte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *