Prima pagină » Informații utile » Copii sau copiii? Cum știm să folosim corect formele

Copii sau copiii? Cum știm să folosim corect formele

27 nov. 2024, 12:46,
în Informații utile

Formele „copii” sau „copiii” sunt folosite frecvent, dar există anumite reguli gramaticale care stabilesc când să folosim una sau cealaltă.

Aceste două forme sunt corecte, dar se folosesc în contexte diferite, iar înțelegerea acestor diferențe este esențială pentru a respecta regulile limbii române.

Copii sau copiii

„Copii” este forma de nominativ și acuzativ la plural a substantivului „copil”. Aceasta este folosită în general atunci când vorbim despre „copii” într-un sens general, fără a face referire la o anumită categorie sau grup specific.

De exemplu:

„Copii din toată lumea se joacă în parc.” (Se referă la copii, în general, nu la un grup anume)

De asemenea, „copii” este folosit pentru a exprima pluralul în cazul în care substantivul „copil” este acompaniat de un adjectiv care nu este definit. De exemplu:

„Am doi copii sănătoși” (Adjectivul „sănătoși” nu face referire la un grup specific, iar „copii” este utilizat corect la plural.)

„Copiii este forma de nominativ și acuzativ la plural a substantivului „copil”, dar cu un articol hotărât „-ii” adăugat la sfârșit. Acesta este folosit atunci când ne referim la un grup anume de copii, adică atunci când există un context specific sau clar indicat prin utilizarea articolului hotărât. Forma „copii” indică o referire precisă, nu o categorie generală de copii. Exemple:

„Copiii din clasa a IV-a au câștigat concursul.” (Se face referire la un grup anume de copii, respectiv cei dintr-o anumită clasă.”

„Copiii mei sunt la școală.”

De asemenea, „copiii” poate fi folosit atunci când ne referim la o colectivitate bine definită. De exemplu:

„Copiii din cartier se joacă în fața blocului.” (Aici, „copiii” sunt cei dintr-o anumită zonă geografică, deci există o referire specifică.)

Diferența dintre cele două forme

Principala diferență între „copii” și „copiii” este legată de prezența articolului hotărât „-ii”. „Copii” se folosește în contexte generale sau nedeterminate, când nu există o referire clară la un grup specific. „Copiii”, în schimb, se folosește atunci când este necesar să indicăm un grup bine definit,  concret și cunoscut de interlocutori.

Una dintre greșelile frecvente este utilizarea formei „copiii” într-un context general, atunci când nu este necesar un articol hotărât. De exemplu, în propoziția „Copiii se joacă în parc”, ar fi greșit, deoarece nu există un grup specific de copii la care să se facă referire. Corect ar fi „Copii se joacă în parc” dacă nu dorim să facem referire la un grup anume de copii.

Pe de altă parte, atunci când se referă la un grup concret sau specific, nu trebuie să se folosească forma „copii” fără articolul hotărât, ci „copiii”. De exemplu, „Copiii din școala noastră au participat la un concurs” este corect, deoarece se vorbește despre un anumit grup de copii.

Prin urmare, dintre „copii” sau „copiii”, ambele forme sunt corecte, însă se folosesc în contexte diferite. „Copii” este forma folosită pentru un sens general, iar „copiii” este utilizat atunci când dorim să indicăm un grup anume de copii.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Playtech.ro
Moneda banală pe care se cer 8.000 de lei, în iulie 2025. E din anii ’90 şi o avea orice român
observatornews.ro
EXPERIMENT. Există într-adevăr radiații în clădirile în care bugetarii iau spor de antenă?
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Cât costă platforma până în România, dacă ți se strică mașina în Grecia
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Toscana de România e la doar o oră de București. Drumul Vinului poate deveni perla turismului românesc
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Cum arată casa de vacanță a Andreei Marin. Și-a făcut cabană la munte, într-un colț de Rai. Nicio altă vedetă nu mai are așa ceva / FOTO
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025
Articole similare