Prima pagină » International » Copacii pot deveni cei mai mari responsabili de poluarea aerului. Iată argumentele cercetătorilor
Copacii pot deveni cei mai mari responsabili de poluarea aerului. Iată argumentele cercetătorilor

Copacii pot deveni cei mai mari responsabili de poluarea aerului. Iată argumentele cercetătorilor

05 iul. 2024, 14:15,
BZI.ro, în International

Emisiile mașinilor din California au scăzut constant în timp, pe măsură ce politicile de mediu și tehnologia avansată curăță gazele de eșapament din trafic.

Cu toate acestea, din 2010, particulele microscopice în suspensie și ozonul de la nivelul solului au „refuzat” cu încăpățânare să scadă, datorită creșterii „surselor secundare” – multe dintre acestea fiind copacii și arbuștii care înverzesc străzile din Los Angeles, arată o cercetare publicată în revista Science, relatează Science Alert.

Cum au făcut studiul

Pentru a mapa emisiile, o echipă de cercetători americani a urcat pe cerul deasupra Los Angelesului de nouă ori în iunie 2021, pentru a măsura direct concentrațiile fluctuante de compuși organici volatili (COV), care sunt precursori ai poluării cu particule și ozon care pot proveni de la plante. Spre deosebire de hărțile anterioare, care fie estimau emisiile pe baza surselor cunoscute, fie modelau mișcarea emisiilor, această abordare recentă din aer ar putea măsura direct poluanții din aer de mai multe ori pe secundă.

Acest lucru a fost realizat folosind un spectrometru de masă la bord, care descrie răspândirea a peste 400 de tipuri de emisie în detaliu fără precedent. Combinând rezultatele cu modele de temperatură până la o rezoluție de 4 kilometri pătrați, echipa a stabilit că sursele botanice de COV, care includ compuși precum izoprenul, monoterpenele și sesquiterpenele, au contribuit la aproximativ 60% din potențiala formare a aerosoli organici secundari la începutul verii LA.

Având în vedere că aceste emisii botanice cresc odată cu vremea caldă și seceta, problema s-ar putea agrava pe măsură ce vara continuă.

Cercetătorii prevăd că aceasta este o problemă la care trebuie să fim atenți, pe măsură temperaturile cresc în întreaga lume

Poluarea aerului ambiant rămâne o problemă semnificativă de sănătate la nivel mondial, în ciuda eforturilor de reducere a emisiilor toxice din transport și industrie.

Particulele solide fine de doar câțiva micrometri cresc riscul de boli cardiace și greutate mică la naștere, în timp ce ozonul din aerul pe care îl respirăm are legături cu bolile respiratorii și cu o mortalitate crescută. Cheia formării ambelor materiale potențial toxice sunt COV – o mare varietate de substanțe chimice, care ne afectează în mod direct sănătatea și reacționează la lumina soarelui și în atmosferă pentru a forma particule și gaze precum ozonul.

Având în vedere că aproximativ 4,2 milioane de decese premature pe an pot fi atribuite poluării aerului ambiental, mai ales în populațiile urbane, autoritățile din domeniul sănătății sunt dornice să găsească modalități mai bune de a identifica sursele de COV care pot fi atenuate în cele mai mari orașe ale noastre.

Comentarii
  • Probabil că de asta la noi se taie preventiv pădurile.

  • doamne ferește de tara asta

    Ce știre de tot rahatul, studiu de tot rahatul.
    Știm toți ca, copacii absorb CO2 din atmosfera si eliberează oxigen in schimb.
    Asta e o știre pentru idioții care cred ca pământul e plat, sa taca din gura la defrișări.
    Uitați-vă la Amazon, produce oxigen cât pt toată planeta, acolo de ce nu zice nimeni ca poluează aerul ?

  • Și uite-asa, acum, defrișările vor fi cat se poate de justificate și legale. Stratul suplimentar de asfalt și noile clădiri puse în loc vor scădea considerabil nivelul de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *