Marcarea copacilor din pădurile din Iași nu se va mai face cu ciocanul, ca până acum, ci vor fi introduse cipuri. Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, afirmă că deja se poartă discuții pentru a fi schimbat modul de marcare a arborilor
Copacii din pădurile din Iași nu vor mai fi marcați cu ciocanul, așa cum s-a făcut în ultimele decenii, ci vor fi introduse cipuri. Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, afirmă că ar putea fi introduse în pădurile din țară cuie de plastic.
„Acum o lună, am fost la Bacău, la Ocolul Ghimeș-Făget și, împreună cu cei de acolo, am încercat să analizăm oportunitatea schimbării modului de marcare. La ora actuală, marcarea se face cu un ciocan cu o muchie tăietoare și, pe cealaltă parte, o amprentă metalică. Lucrăm la oportunitatea să înlocuim această marcă, ce este de vreo câteva decenii, cu niște dispozitive – niște cuie de plastic cu REPD, un sistem electronic. Se face o gaură în rădăcină, se bate acel cui de plastic și, ulterior, când treci cu dispozitivul, îți afișează un serial care nu poate fi fraudat. În foarte multe cazuri, am avut discuții cu privire la legalitatea punerii în valoare. Una dintre metodele de furt este legată și de această punere în valoare. Au fost discuții. Cine a pus ciocanul respectiv, când l-a pus, dacă a folosit culoarea ce trebuia, dacă a marcat mai mulți sau mai puțini arbori decât trebuia, dacă cei marcați sunt arborii din carnetul de inventariere etc. În toate aceste cazuri am ajuns la acea ștanță de pe lemn”, spune Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.
Pe de altă parte, Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2022, față de anul precedent.
În copacii din pădurile din Iași vor fi introduse cipuri
Specialistul adaugă și că s-au făcut deja teste, iar dacă va funcționa acest sistem și vor fi găsite fondurile necesare, se va schimba modul de marcare a arborilor.
„Încercăm să introducem o astfel de tehnologie care să fie cuplată la SUMAL și să putem avea o inventariere în format electronic. Acum, SUMAL-ul face un carnet de inventariere electronic. Dar vrem să-l dublăm și cu identificarea în teren a arborilor. Există variante pe care ne gândim să le implementăm și, în momentul de față, suntem în testare. Am făcut primele teste acum o lună. Cred că prima marcare efectivă o vom face săptămâna viitoare. Vrem să vedem care este comportamentul în timp a acelor cuie. Este important să poți identifica și peste doi-trei ani acel cui sau acel serial. Această idee presupune niște costuri, modificări de procedură. În mod cert, este o metodă mult mai scumpă decât cea actuală. Mergem pe ideea de a securiza tot ce iese din pădure. Alte țări utilizează acest mecanism pentru a urmări lemnul. Noi îl utilizăm pentru a urmări, să zicem, cioata. Sunt sisteme care monitorizează trunchiul arborelui. Este amprentat și se știe momentul în care a plecat bușteanul din pădure, iar cel care îl primește știe ca va primi un buștean de 8 metri cu un anumit diametru, specia molid”, adaugă Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.
Este funcțional SUMAL 2.0
Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) a fost lansat pentru a împiedica furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camerele de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere. Aceasta ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal și poate fi utilizată de către toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării.
Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la adăugarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a pachetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.
Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară, inclusiv cel exploatat în pădurile din Iași.
Si stie el pe cineva care face cipuri la pret mai mare decat valoreaza copacul…