Sunt convulsii febrile acele explozii de activitate electrică în creierul unui copil, ce apar împreună cu febra. Acestea se pot manifesta în cazul unor infecții comune ale copilăriei, cum ar fi gripa, o infecție a urechii sau varicela. Durata lor este de doar câteva minute și, de obicei, sunt inofensive, dar pot fi alarmante pentru părinți.
Aceste crize afectează copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani. Acestea apar cel mai frecvent în primii 3 ani de viață. Cele mai multe convulsii nu sunt periculoase, însă este indicat ca un medic să evalueze copilul atunci când acestea se întâmplă.
Convulsii febrile, cum se manifestă și care sunt cauzele
Unele convulsii febrile, formele simple, durează mai puțin de 15 minute. De obicei, provoacă o pierdere a conștienței și mișcări necontrolate. O persoană afectată poate experimenta doar o criză în 24 de ore. Pe de altă parte, criza febrilă complexă durează mai mult de 15 minute. Ar putea exista pauze între convulsii sau mișcările ar putea avea loc constant. Uneori, simptomele afectează doar o parte a corpului, dar mai mult de un atac poate avea loc în decurs de 24 de ore. Simptomele unor convulsii febrile pot include mișcări musculare necontrolabile care pot părea ca și cum copilul tremură. În acest timp, mușchii pot deveni rigizi sau se pot tensiona, cei mici pot experimenta spasme musculare, iar ochii pot să se întoarcă. Aceste semne durează de obicei doar câteva secunde până la câteva minute în cazul crizelor febrile simple.
Există multe cauze potențiale pentru convulsii febrile. Cuvântul „febril” se referă la o febră, astfel că cel mai probabil se întâmplă în prima zi a unei boli, pe măsură ce temperatura crește. O temperatură frecvent raportată este de peste 38,3 grade Celsius, dar aceasta poate varia. Alte boli care pot cauza febră sunt varicela, coronavirusul (COVID-19), infecția urechii, gripa, virusul respirator sincițial și infecția căilor respiratorii superioare. În unele cazuri, copiii pot avea o convulsie înainte de a dezvolta febră. Este important de menționat că unele vaccinuri pot provoca febră ca efect secundar. Infecțiile sistemului nervos central, cum ar fi encefalita și meningita, nu cauzează această afecțiune, dar pot provoca diferite tipuri de convulsii care nu sunt rezultatul unei febre.
Diagnostic și măsuri de tratament
Pentru a diagnostica această afecțiune, un medic va revizui istoricul medical al copilului și va efectua un examen fizic. Aceste proceduri pot avea loc într-un cabinet de urgență sau al specialistului. Pediatrul copilului îi va lua temperatura și va analiza simptomele acestuia, astfel că este posibil să solicite un test de sânge sau de urină pentru a pune un diagnostic în ceea ce privește cauza febrei.
Dacă cel mic are un prim episod de convulsii febrile, s-ar putea să se recupereze destul de repede, dar ar trebui să consulți un medic sau să vizitezi camera de urgență pentru a verifica dacă acest atac este, de fapt, un atac febril și nu cauzat de ceva mai grav. Un medic poate oferi recomandări de tratament sau îngrijire de susținere pentru cauza febrei. Aceasta poate include administrarea de acetaminofen sau ibuprofen adecvat vârstei sau alte medicamente, conform indicațiilor. Crizele febrile complexe, care durează mai mult de 5 minute sau se manifestă de mai multe ori în 24 de ore, sunt mai susceptibile de a necesita tratament. Un specialist poate recomanda medicamente intranazale, intravenoase sau rectale. Unele convulsii febrile apar în mod imprevizibil, astfel că, dacă tratezi febra copilului, este expus în continuare riscului de a se confrunta cu acestea.