Fermierii din Iași au primit fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru intervențiile de mediu și climă, dar și proiecte de investiții, în valoare de 1,2 milioane de euro. Suma totală plătită fermierilor din toată țara este de 154 de milioane de euro, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la bugetul de stat
Fermierii din Iași au încasat fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru intervențiile de mediu și climă. Plățile au fost efectuate de către AFIR în cadrul Campaniei de plăți în avans 2024, demarată după data de 16 octombrie 2024 și sunt aferente intervențiilor DR-01 (Agro-mediu și climă pe pajiști permanente), DR-09 (Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană), DR-10 (Zone afectate de constrângeri naturale semnificative) și DR-11 (Zone afectate de constrângeri naturale specifice) din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).
Conturile fermierilor din Iași au fost alimentate cu 1,2 milioane de euro, fonduri europene
De asemenea, banii au fost primiți și pentru investiții în diverse activități, precum sere cu legume sau ferme zootehnice. Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro pentru proiectele depuse în ultimii doi ani, eligibile la finanțare. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru regiunea Nord-Est, cele mai mari sume au fost acordate către fermierii din Iași care vor să înființeze livezi, sere cu legume sau să cumpere utilaje agricole. Sumele primite de beneficiarii din județ, în anul 2022, sunt cuprinse între 15.000 și 300.000 de euro, cele mai mari fiind pentru ieșenii care vor să achiziționeze utilaje agricole performante sau să înființeze livezi cu banii de la Uniunea Europeană. În cadrul acestei campanii de plăți, AFIR a transferat în conturile fermierilor 44,6 milioane de euro pentru intervenții de agro-mediu și climă pe pajiști permanente, la nivel național.
Fermierii din Iași pot depune proiecte în măsura pentru energie
De asemenea, AFIR a plătit cumulat 109,9 milioane de euro care reprezintă sume compensatorii pentru zone afectate de constrângeri naturale în zona montană, pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative și pentru zone afectate de constrângeri naturale specifice. A doua sesiune a programului „Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”, derulat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), va fi disponibilă în perioada 24 decembrie 2024 – 28 februarie 2025. Un număr de 17 proiecte a fost aprobat în Iași, iar banii ar putea intra în conturi de anul viitor. Acestea sunt proiectele depuse în prima sesiune deschisă de AFIR, în schema pentru energie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituția care s-a ocupat de verificarea proiectelor a selectat 17 proiecte de investiții, din 23 depuse în cadrul primei sesiuni pentru „Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”. Conturile fermierilor din Iași au fost alimentate cu 1,2 milioane de euro, fonduri europene pentru intervențiile de mediu și climă.