Prima pagină » Titlurile zilei » Controverse în cazul „Yannis”! Moartea adolescentului din Iași care a decedat după ce a băut energizant este atent cercetată: se așteaptă rezultatele toxicologice – FOTO/VIDEO

Controverse în cazul „Yannis”! Moartea adolescentului din Iași care a decedat după ce a băut energizant este atent cercetată: se așteaptă rezultatele toxicologice – FOTO/VIDEO

14 iul. 2023, 02:00,
Sorin Pavelescu, în Titlurile zilei

Moartea adolescentului care s-a stins după ce ar fi băut energizant este atent anchetată. Surse ale reporterilor BZI au precizat faptul că au fost ridicate mai multe probe pentru a se stabili exact ce substanțe avea Yannis în corp

De câteva zile, despre Yannis se vorbește la trecut. Adolescentul s-a stins brusc, după ce ar fi fumat și ar fi băut energizante. Moartea lui este atent anchetată. L-au putut ucide băuturile energizante? Urmează să se stabilească. Reporterii BZI au adunat mai multe informații despre tânăr. O parte dintre acestea au fost furnizate chiar de către mama sa.

„Pentru mine este cea mai grea perioadă din viață. Nu pot vorbi de durere. Ce pot să spun este că am fost sunată de cineva la ora 4 dimineața. Auzeam aparatele de resuscitare… Mi-am dat seama că fiul a pățit ceva. Mi s-a spus că i se fac manevre de resuscitare și că ar trebui să fiu acolo. Am plecat. Era o furtună groaznică, nu știu cum am ajuns la cămin. Am întrebat dacă mai trăiește și mi s-a spus că nu. Copilul meu a plecat”, a spus mama adolescentului printre lacrimi.

Adolescentul ar fi murit după ce a băut energizant

Femeia a precizat că prietenii tânărului i-ar fi spus că înainte de tragedie ar fi fumat mult și ar fi băut energizante.

„Eu nu l-am văzut bând energizante. Mama mi-a spus că l-a mai văzut uneori, dar eu nu. Colegii lui mi-au spus că înainte să cadă din picioare ar fi fumat mult și ar fi băut energizante. Nu știu… Tot ce vreau este să trag un semnal de alarmă, să le spun părinților să aibă grijă de copii, să nu treacă prin ce trec eu. Nu îi lăsați pe copii să bea energizante… Yannis era un copil activ, a făcut sport, alerga… Nu a avut nicio problemă…”, a mai completat mama adolescentului.

Pe fir au intrat polițiștii din Iași. Aceștia au deschis un dosar penal și trebuie să afle care au fost cauzele ce au dus la decesul adolescentului.

„La data de 08 iulie a.c., polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un tânăr a decedat într-o cameră de cămin din mun. Iași. Pe corpul acestuia nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost emisă ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale în vederea stabilirii cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Cercetările continuă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Cauza morții adolescentului a fost insuficiența cardio-respiratorie acută. Totuși, misiunea medicilor legiști nu s-a terminat. Aceștia au prelevat mai multe probe biologice pentru a stabili dacă în corpul adolescentului există și alte substanțe. Pentru a se stabili cu exactitate cauza morții, medicii legiști așteaptă rezultatele toxicologice și histopatologice.

Atenție la consumul de energizante

Medicii ieșeni trag și ei un semnal de alarmă, pentru că, în ultimul timp, consumul de energizante a crescut în mod considerabil.

„Sunt multe lucruri care trebuie discutate în legătură cu energizantele. Depinde de cantitatea în care sunt consumate, de concentrația a diferite substanțe care pot avea efecte asupra organismului și mă refer aici la cofeină și la alte substanțe care pot avea un risc aritmic.

Trebuie să gândim consumul de energizante în funcție de riscul pe care-l prezintă o persoană, pentru că, dacă sunt persoane cu boli cardiovasculare, cu atât mai mult se impune evitarea băuturilor energizante care de multe ori determină tulburări ritmice, chiar modificări cardiovasculare sau chiar moarte subită. Consumul de energizante poate stimula activitatea neuronală, mă refer la concentrare, dar în cantități mari poate avea efecte negative”, a precizat prof. dr. Florin Mitu. Pe timp de vară, băuturile energizante ar trebui eliminate de persoanele care au diferite afecțiuni.

Specialiștii afirmă faptul că, deși o persoană este sănătoasă și nu prezintă afecțiuni cardiovasculare anterioare, riscurile sunt mai mici, dar nu inexistente. Energizantele provoacă vasodilatație, iar efectele pot fi devastatoare pe caniculă.

„Medicii nu recomandă, în special pentru cei care fac activități fizice, să consume băuturi energizante, mai ales în condițiile de caniculă, pentru că provoacă dilatarea vaselor sangvine. Să nu mai vorbim despre asocierea acestora cu cafea. Se impune la cei care fac activități sportive și o verificare periodică, pentru că este una să facă activitate de intensitate mare, pe căldură, o persoană care nu are boli cardiovasculare, deoarece prezintă riscuri mai mici față de o persoană care este cunoscută cu boli cardiovasculare anterioare.

Băuturile energizante în exces sunt contraindicate și în toate ghidurile noastre de cardiologie. Mereu s-a recomandat o diminuare sau o evitare a acestor băuturi”, subliniază prof. dr. Florin Mitu.

Rămâne de văzut ce rezultate vor obține anchetatorii în cazul adolescentului care ar fi murit după ce a băut energizant.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *