Prima pagină » Actualitate » Control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, după ce mai multe imagini de nedescris au apărut în spațiul public – FOTO

Control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, după ce mai multe imagini de nedescris au apărut în spațiul public – FOTO

02 dec. 2020, 12:32,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis, miercuri, 2 noiembrie 2020, reprezentanţilor Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) să demareze în regim de urgenţă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita. Decizia vine după ce în spațiul public au apărut o serie de imagini în care este ilustrat modul în care sunt trataţi pacienţii din cadrul secţiei de boli infecţioase.

Inspecția Sanitară de Stat va verifica întocmai condiţiile în care se acordă asistenţa medicală, respectarea circuitelor şi a protocoalelor medicale în vigoare. Ministerul Sănătăţii va demara un control şi la Direcţia de Sănătate Publică Caraş Severin pentru a verifica modul în care reprezentanţii acestei instituţii şi-au întreprins atribuţiile de serviciu în cazul de față.

”Conducerea Ministerului Sănătăţii a luat legătura cu reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Caraş Severin, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa pentru dispunerea măsurilor necesare pentru remedierea de urgenţă a deficienţelor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Fotografii cu pacienți goi pe holuri

Mai multe fotografii cu mai mulți bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut pe internet, fiind vorba despre pacienți cu probleme psihice, care stau în condiţii de nedescris în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa din judeţul Caraş – Severin. Această unitate medicală este destinată pacienţilor diagnosticat cu noul coronavirus. Autorităţile precizează că acestea sunt ”condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular.

„Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ şi care, în mod normal, ar fi trebuit internaţi în alte secţii. Ei au fost aduşi acolo, se dezbracă, ştiţi cum sunt… ”, a declarat Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru Express de Banat. Dunca a adăugat că pozele din acest spital au apărut ”cu iz electoral”.

Nicio reparaţie la spital în ultimii 15 ani

Imaginile au fost făcute de foşti pacienţi care s-au arătat oripilaţi de experienţă pe care aceştia au avut-o cât timp au stat internaţi în acest loc mizer. Spitalul Judeţean Reșita este construit în 1950, iar clădirea nu a mai avut parte de nicio reparaţie în ultimii mai bine de 15 ani. Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin a transmis că va fi un control pentru a se vedea cu exactitate de ce condiţiile de care au parte pacienţii internaţi nu sunt la standardele cerute.

Alina Stancovici, managerul Spitalului Reșița, a afirmat faptul că știe situația și a recunoscut ce se întâmplă în unitatea spitalicească. Aceasta a precizatul că este la conducere de câteva săptămâni și că a sesizat încă din septembrie Ministerul Sănătății cu privire la aceste probleme.

„Știm că este mizerie în spital”

„Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul. În 20 septembrie m-am adresat Ministerului Sănătății cerând un spital modular. În Caraș-Severin, pnă acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș.

Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară, atunci când nu eram director. Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale. Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă”, a explicat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`