Prima pagină » Titlurile zilei » Controalele efectuate în perioada 2018-2022 la Spitalul „Sf. Sava” din Iași s-au finalizat doar cu avertisment! Ce nereguli a descoperit DSP în cadrul unității medicale

Controalele efectuate în perioada 2018-2022 la Spitalul „Sf. Sava” din Iași s-au finalizat doar cu avertisment! Ce nereguli a descoperit DSP în cadrul unității medicale

10 mart. 2023, 02:00, 3 ,
Sorin Pavelescu, în Titlurile zilei

În ultimii 5 ani, din anul 2018 până în prezent, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au efectuat, la Spitalul „Sf. Sava”, deținut de controversatul afacerist Viorel Blăjuț, 12 controale. În urma neregulilor descoperite, unitatea medicală a primit doar avertismente

În perioada 2018-2022, DSP a efectuat controale pe bandă rulantă la spitalul deținut de controversatul afacerist Viorel Blăjuț. Nouă dintre cele douăsprezece controale efectuate de DSP au fost tematice, în timp ce trei au fost efectuate în urma unor sesizări. În cadrul unității medicale se desfășoară și acum un control din partea DSP Iași, ce are ca temă infecțiile asociate asistenței medicale.

Ce nereguli a descoperit DSP la Spitalul „Sf. Sava” din Iași

În urma dezvăluirilor făcute de reporterii BZI, legate de condițiile inumane în care trăiesc pacienții de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași efectuează, în această perioadă, un control în unitatea medicală.

„În perioada 2018-2022, au fost efectuate 12 controale (cu tot cu cel care este acum în desfășurare). Din totalul de 12 controale, 9 au fost tematice, privind planul de conformare, centrele rezidențiale, efectele pandemiei de COVID-19 sau laboratoarele de analize. Celelalte 3 au fost efectuate în urma unor sesizări. Controlul aflat acum în derulare are ca temă infecțiile asociate asistenței medicale. Vom reveni cu informații la finalizarea acestuia”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Trei dintre cele douăsprezece controale efectuate de reprezentanții DSP Iași în cadrul Spitalului „Sf. Sava” au avut la bază sesizări. O sesizare a fost legată de faptul că unitatea medicală nu avea fosă septică. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au făcut un control, s-au constat nereguli, iar Spitalul „Sf. Sava” din Iași a primit un avertisment. DSP a stabilit atunci și un termen pentru remedierea problemei.

La recontrol, unitatea medicală deținută de afaceristul Viorel Blăjuț a rezolvat problema. Reprezentanții DSP Iași au realizat un alt control în cadrul spitalului cu profil paliativ, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț, după ce au primit o altă sesizare, deoarece unitatea medicală funcționa fără a avea morgă. În urma acestui control, Spitalul „Sf. Sava” din Iași a primit un avertisment. Spitalul a făcut o cerere către Ministerul Sănătății pentru reorganizarea structurii, cererea fiind aprobată. DSP a făcut, mai apoi, un alt control și s-a constat că unitatea medicală dispune de morgă.

Pacienții sunt sedați până când ajung ca niște legume

Reporterii BZI au prezentat într-o serie de articole că Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ. Condițiile în care trăiesc pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt greu de imaginat. Din cauza numărului mic de infirmiere și asistente medicale, pacienții au foarte mult de suferit, sunt lăsați să zacă ore bune, fiind flămânzi și plini de urină.

Mai mult, aceștia sunt tratați ca niște animale. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau calmate, cum ar fi Haloperidol, care îi transformă până și pe cei mai activi în simple legume, care zac în paturi și nu mai au capacitatea de a ridica nici capul de pe pernă. Situația este cunoscută de către toți angajații unității medicale, iar celor care nu acceptă această situație nu le rămâne decât să-și dea demisia.

„Nu te îndemn să-ți aduci bunica aici. O s-o transforme în legumă. Dacă se descurcă singură, merge pe picioare și are activități pe lângă casă, nu te sfătuiesc să o internezi la «Sf. Sava». Le dau medicamente și îi face legume. Dacă e activă, să stea cuminte și liniștită. Eu am lucrat mulți ani acolo, până în luna decembrie 2022,  de asta am și plecat, nu mi-a plăcut că își bat joc de bătrâni.

Eu din cauza asta am plecat, eu mă apropiasem de bătrâni, eram sufletul lor, le cumpăram și mâncare, le cumpăram și pâine, am dat de la mine, Dumnezeu să mă ajute. Când vedeam că seara îi lăsam sănătoși, iar a doua zi, dimineață, erau legume… Nu ai cum. Noaptea le dau sedative, ca să nu mai știe ce e cu dânșii. Informațiile acestea sunt precise, ca să știi”, a spus un fost angajat al Spitalului „Sf. Sava” din Iași.

DSP Iași efectuează, în această perioadă, un nou control la Spitalul „Sf. Sava” din Iași. Rămâne de văzut ce nereguli vor mai fi descoperite de această dată și ce măsuri vor fi luate.

Comentarii
  • Dle fost angajat, acel spital trateaza cu succes si escarele. Din pacate amplasamentul e mai la periferie, dar daca ar avea putina reclama la o televiziune americana, jur in limba engleza ca s-ar rezolva. Adica si Avicola era cam tot la periferie, asta vreau sa zic.

  • Sf Sava nu nici mai rau nici mai bun decat celelalte asa-zis spitale de paliatie. Toate sunt la fel. Nesimtire si bataie de joc. Am avut ambii parinti internati pe paliatie. Si o matusa. Mama a fost chiar la Sf Sava, in pandemie. N-aveai voie sa intri. Mi-au spus sa-i aduc mancare suplimentara. Am dus de doua ori pe saptamana cate o sacosa plina. Cand am vrut sa-i scot certificat de handicap, medicul specialist (extern) ca a examinat-o mi-a spus ca-i hranita cu sonda naso-gasogastrica. De mult, intreb eu? De mult, imi spune. Si atunci, cui am dus eu doua sacose de mancare pe saptamana? ca mama nu putea sa o manance. Cu tata a fost cam la fel. Nu mai spun ca deja m-am intins prea mult.

  • Majoritatea celor care pretind ca inteleg bine viata defapt accepta degradarea ca pe ceva normal. Inclusiv exploatarea salbatica efectuata de patronii paraziti si lacomi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *