DSVSA Iași a efectuat controale la măcelării, în perioada 1-15 august 2024. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei pentru mizerie și lipsa echipamentului de protecție a personalului. Au fost efectuate 84 de controale în unitățile alimentare, unde se comercializează produse din carne
Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale în unitățile alimentare, în perioada 1-15 august 2024. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei pentru mizerie și lipsa echipamentului de protecție a personalului. La nivelul unităților înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, s-au constatat următoarele neconformități: lipsa echipamentului de protecție pentru personalul angajat, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor sub cerul liber, neprotejate de intemperii/temperaturi exterioare. Inspectorii au constatat că nu există substanțe necesare igienizării spațiilor, nu există contracte încheiate cu o unitate autorizată sanitar-veterinar pentru efectuarea operațiunilor DDD/neutralizare SNCU, dar și lipsa marcării spațiului de depozitare SNCU.
Măcelăriile din Iași au fost verificate de inspectori
În această perioadă, au fost intensificate controalele, mai ales în unitățile alimentare din Iași. „S-au intensificat controalele oficiale. Vom aplica măsurile necesare pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA). Am intensificat controalele în ceea ce privește respectarea condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în pensiuni, tabere școlare, creșe, cât și grădinițe care funcționează în perioada vacanțelor școlare și a sezonului turistic de vară”, susține Gabriel Ciobanu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Instituția a pus sub sechestru un depozit de produse alimentare. Controalele, din ultimele două luni, s-au lăsat cu amenzi de peste 250.000 de lei. Cele mai mari probleme sunt la manipularea mărfii, lipsa documentelor și etichetarea necorespunzătoare.
Firmele de catering, controlate de DSVSA Iași
Inspectorii sanitar-veterinari din Iași au verificat zeci de firme de catering. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor, a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare și/sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. La baza acestor acțiuni de control a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc.) către colectivități mari de consumatori, inclusiv, către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc.). De asemenea, DSVSA Iași a efectuat controale la măcelării.
in piata alexandru se vinde carne alterata ,produse expirate ,oua de avicola impartite dimineata peste tot drept oua de tara ,lapte indoit cu apa in sticle din tomberoane etc etc speculantii si bisnitarii tiganni fura la cantar si inseala pensionarii din Iasi atentie !