Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a controlat firmele de catering din Iași. În urma verificărilor, a aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare. Specialiștii continuă controalele premergătoare sărbătorilor pascale
Inspectorii sanitar-veterinari din Iași au verificat zeci de firme de catering. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor, a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare și/sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
La baza acestor acțiuni de control a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc.) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc.).
Controale la firmele de catering din Iași
În urma verificărilor, au fost găsite mai multe nereguli la câteva firme de catering din Iași. Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 16 sancțiuni în valoare totală de 5.000 de lei. În urma controalelor efectuate, au fost constatate nereguli precum ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, dar și dificultăți în demonstrarea trasabilității produselor finite.
De asemenea, au fost prelevate 6 probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare. În această perioadă, au început verificările premergătoare sărbătorilor pascale.
„Inspectorii vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă, pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară. În ultimii ani, nu am găsit nereguli grave la operatorii economici și sperăm ca situația să fie la fel și anul acesta”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.
Ce firme vor fi controlate?
Vor fi verificate firmele din domeniul producerii, manipulării și comercializării alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peştelui, ouălor, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul, de tip hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc., depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering etc.) şi operatori din domeniul mişcării și comercializării animalelor vii destinate sacrificării (ovine, caprine, porcine etc.), din exploatațiile de origine către abatoarele/unităţile de tăiere autorizate și a circulației cărnii rezultate din sacrificarea acestor animale, în special a cărnii provenite din sacrificarea ovinelor la nivelul exploatațiilor de animale.
Circumscripții sanitar veterinare amenajate pentru comercializarea cărnii de miel
DSVSA Iaşi, în scopul realizării obiectivelor specifice stabilite pentru această perioadă, a dispus o serie de măsuri tehnico-administrative, după cum urmează: asigurarea permanenței în toate pieţele agroalimentare din judeţ prin personalul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, cu afişarea programului de lucru şi a datelor de contact ale inspectorilor oficiali. În acest sens, la nivelul DSVSA Iaşi, al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Și Pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), între 22 aprilie – 3 mai 2024, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, cu afișarea programului de lucru, numele medicului veterinar responsabil, precum și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la DSVSA Iași, respectiv 0232 267502, iar numărul de TEL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza şi notifica nereguli privind siguranța alimentelor şi sănătatea animalelor. Specialiștii le recomandă consumatorilor să nu cumpere mielul din portbagaj sau de pe marginea drumului. De asemenea, DSVSA a efectuat controale la firmele de catering din Iași.