Prima pagină » Economic Local » Controale la fermierii din Iași! Garda de Mediu verifică exploatațiile agricole din județ
Controale la fermierii din Iași! Garda de Mediu verifică exploatațiile agricole din județ

Controale la fermierii din Iași! Garda de Mediu verifică exploatațiile agricole din județ

21 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Garda de Mediu efectuează controale la fermierii din Iași. Aceștia verifică documentele din punct de vedere al protecției mediului. Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 4.000 de lei

Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași a demarat o acțiune de control la fermierii din județ. În urma acestor controale, s-au stabilit neconformități privind nerealizarea măsurii stabilite anterior, privind monitorizarea calității apelor uzate, epurate, de stațiile de epurare deținute, neîntocmirea declarației la fondul pentru mediu pentru specificația emisii în atmosferă, nedeținerea gestiunii deșeurilor. Astfel, fermierii care nu au respectat legislația de mediu, au fost sancționați cu amenzi în valoare de 4.000 de lei. Pentru neconformitățile stabilite, au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Astfel, un avertisment a fost aplicat conform OG 2/2001 art.7 al Legii 107/1996 – Legea apelor. De asemenea, a fost aplicată sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei pentru nedepunerea la termenul stabilit de OUG 196/2005 art.11 alineatul 1 a declarației privind obligația la Fondul pentru Mediu, datorată pentru emisiile de poluanți în atmosferă, pentru perioada 2012 – până în prezent, în calitate de deținător de surse staționare, a căror utilizare afectează factorii de mediu. A mai fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 3.000 de lei în conformitate cu HG 856/2002 articolul 9 litera pentru nedeținerea evidenței gestiunii deșeurilor, obligație prevăzută de articolul 1, alineatul 1.

Controale la fermierii din județ realizate de APIA

Fermierii din Iași sunt verificați, în această perioadă, de inspectorii Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători, în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a condițiilor în care este acordat ajutorul, respectarea conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor. Inspectorii APIA derulează controale administrative prin care se verifică corectitudinea informațiilor din cererea de plată depusă de fermierii din Iași. Astfel, pe lângă cele două inspecții făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea. A fost introdus un al treilea tip de control – acesta este de monitorizare și a început de la depunerea cererii fermierului, prin care se evită suprapunerile și supradeclarările.

Proprietarii care nu elimină ambrozia riscă amenzi drastice

Comisarii de mediu controlează proprietarii de terenuri care sunt obligați să elimine ambrozia, dacă această plantă crește pe terenurile lor. Specialiștii atrag atenția că provoacă alergii severe, iar distrugerea buruienii este obligatorie, altfel, primesc amenzi uriașe, de până la 20.000 de lei. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. În majoritatea cazurilor, buruiana este răspândită și ocupă spații compacte. Distrugerea buruienii se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ale bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. Buruiana trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire (cam după 15 aprilie) și apariția primelor inflorescențe, respectiv, până la data de 30 iunie a fiecărui an. Astfel, instituțiile din Iași au demarat controale la fermierii din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 august 2024
19 august 2024