Prima pagină » Economic Local » Controale în piețele din Iași. Produse expirate, ținute în soare sau în spații murdare, descoperite de inspectorii DSVSA care au aplicat amenzi drastice
Controale în piețele din Iași. Produse expirate, ținute în soare sau în spații murdare, descoperite de inspectorii DSVSA care au aplicat amenzi drastice

Controale în piețele din Iași. Produse expirate, ținute în soare sau în spații murdare, descoperite de inspectorii DSVSA care au aplicat amenzi drastice

10 iun. 2023, 02:00, 5 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Inspectorii sanitar-veterinari au demarat mai multe controale în piețele din Iași, în ultima lună. Specialiștii au găsit nereguli privind depozitarea alimentelor, produse expirate ținute în soare și în spații murdare. Pe lângă controalele de la unitățile comerciale din piețele din Iași și la producători, DSVSA a verificat și supermarketuri, cantine, fast-food-uri, depozite și restaurante. În urma acestora au aplicat amenzi în valoare de 107.600 de lei și 10 avertismente

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au derulat mai multe controale în piețe, unități comerciale, fast-food-uri, cantine, depozite și restaurante. În urma verificărilor au fost descoperite nereguli grave în piețele din Iași. Printre acestea se regăsesc spaţii murdare, produse expirate sau transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar şi fără documentele necesare.

De asemenea, comercializarea produselor se realiza fără respectarea condițiilor de igienă sau în spații neînregistrate sanitar-veterinar. Inspectorii au constatat manipularea necorespunzătoare a mărfii, dar și lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor. De asemenea, produsele vândute în piețele din Iași erau ținute sub soare. Inspectorii au verificat 30 de comercianți din piețele din Iași și 5 producători, iar în urma controalelor au confiscat și zeci de kilograme de alimente necorespunzătoare. Piețele din Iași vor fi închise în următoarea perioadă.

Specialiștii DSVSA au efectuat controale în piețele din Iași

Pe lângă controalele de la unitățile comerciale din piețele din Iași și la producători, DSVSA a verificat și supermarketuri, cantine, fast-food-uri, depozite și restaurante. În total, au fost vizate 35 de unități alimentare, respectiv depozite, carmangerii, firme de catering, laboratoare de cofetării și abatoare. Printre neregulile descoperite se regăsesc nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, transportul de animale neidentificate, fără documente sanitar-veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar, dar și personal fără echipament de protecţie. Specialiștii atrag atenția asupra neregulilor.

„Din păcate, mai sunt probleme cu nerespectarea legii și găsim nereguli. Am aplicat amenzi, continuăm supravegherea comercianților, îi verificăm mai ales acum, în perioada verii, când în piețele din Iași, și nu numai, trebuie respectate regulile. Trebuie să ai frigider, să nu ții produsele în condiții necorespunzătoare”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Este interzisă comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar

DSVSA Iași reamintește ieșenilor că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA). Comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar se sancționează cu amenzi de până la 40.000 de lei!

„Populația poate vrea să cumpere mai ieftin și este păcălită ușor că prețul este mai mic. Recomandăm consumatorilor să fie foarte atenți de unde achiziționează carnea de porc. Aceasta trebuie să provină numai din spații autorizate sanitar-veterinar. Dacă constată nereguli, să sune imediat la DSV, la numărul 0232.267.502, sau să trimită sesizarea pe adresa de e-mail [email protected]”, mai spune Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Clienții trebuie să fie atenți și de unde cumpără căpșunile. Specialiștii vor efectua controale în piețele din Iași, în următoarea perioadă.

Comentarii
  • mergeti mai des in piata alexandru unde de multi ani speculantii si bisnitarii prostesc si inseala pensionarii cu marfa alterata ,expirata ,preturi f marri ,calitate indoielnica si fara acte ………

  • De doua ori pe luna, nu o data pe an, inspectorii lu’peste. Asta e pentru prostime si pentru presa. In rest, portbagaju plin. Huoo

  • La cate piete avem in municipiu, ar trebui controale saptamanale macar…ca inspectori sunt destui. Dar controale, nu sa mearga sa isi faca aprovizionarea, incasand spaga.

  • ” Specialiștii DSVSA au efectuat controale în piețele din Iași „……. se scrie in articol.
    De „piata”din Podu Ros, cu vanzatori/vanzatoare de buruieni si gorgoaze, din lungul blocului F ( „1001 articole”) de ce nu s-au ocupat ? Primaria ar trebui sa termine, odata pentru totdeauna, cu aceste persoane, care spurca imaginea Iasului. Daca nu din convingere, macar din obligatie.

  • va rog sa mergeti la vaslui,da la vaslui,sa vedeti cum arata o piata.atat piata centrala cat si piata traian.la noi pietele arata ca in anii 1950.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *