Controale în magazinele din Iași! Echipe mixte ale DSVSA, ANPC și ANAF verifică produsele lactate. Amenzile se ridică la 50.000 de lei

Controale în magazinele din Iași! Echipe mixte ale DSVSA, ANPC și ANAF verifică produsele lactate. Amenzile se ridică la 50.000 de lei

18 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Inspectorii DSVSA, ANPC și ANAF verifică, în această perioadă, magazinele din Iași unde se comercializează produse lactate. Specialiștii vor să verifice dacă se respectă „Legea laptelui”. Cei prinși cu nereguli riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Noi controale în magazinele din Iași! Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenției Județene pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) și ANAF (Autoritatea Națională de Administrate Fiscală) verifică dacă operatorii economici respectă regulile impuse în „Legea laptelui”.

Astfel, cei care vând lapte și produse lactate sunt obligați să afișeze informații detaliate și precise despre rețete. Pentru a exista o informare ce nu induce în eroare consumatorul, vor fi delimitate clar, la raft, produsele lactate autentice de cele cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate. Echipele de control vor întocmi note de constatare în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.

Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale riscă amenzi de până la 50.000 de lei, dar și suspendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare, pentru o perioadă de 30 de zile.

Controale în magazinele din Iași

Astfel, agențiilor economici li se va aduce la cunoștință faptul că produsele pe bază de lapte, cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

„Consumatorii vor fi corect informați cu privire la aceste produse. ANSVSA a întreprins demersuri încă din luna decembrie a anului trecut pentru implementarea unui proiect-pilot de remodelare și repoziționare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și adaos de alte grăsimi”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Specialiștii au descoperit nereguli la produsele lactate în urma ultimelor verificări

Observatorul laptelui și al produselor lactate este un mecanism înființat în acord cu reglementări europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră, dar şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră, privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie. La ultimele controale efectuate de comisarii pentru protecția consumatorilor și de medicii veterinari au fost descoperite mai multe nereguli.

Specialiștii vor informa operatorii economici care vând produse lactate în magazinele din Iași despre regulile din „Legea laptelui”.

Comentarii
  • Mergeti si in piata alexandru unde ciorile se dau drept moldoveni si vand alcool tigari pastile din moldova ,peste alterat fara nici un act …cei din piete nu isi fac datoria se vinde lapte alterat oua de avicola drept oua de tara alcool cu metilic ,carne alterata etc unde este sanepidul dorm cu totii ? sunt corupti cu totii ? pt ce este militie in piete ? ca sa doarma prin masini ???

  • FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE !

  • anpc,anaf dormiti in p mea

  • Doar o data pe an faceti controale in piete ? in rest ce faceti ? chermeze ? ca in primaria iasi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *