Prima pagină » Economic Local » Controale în Iași! Carne de pasăre și lactate ținute în soare, retrase de la comercializare de DSVSA

Controale în Iași! Carne de pasăre și lactate ținute în soare, retrase de la comercializare de DSVSA

11 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Controalele realizate de inspectorii DSVSA Iași în piețele și magazinele din municipiu au scos la iveală nereguli grave. Specialiștii au retras de la comercializare 55 de kilograme de carne de pasăre și lactate ținute sub soare, iar personalul angajat nu avea echipament corespunzător

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a efectuat verificări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. În urma controalelor din piețele și unitățile alimentare din Iași, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit nereguli grave. Astfel, au retras de la comercializare 55 de kilograme de carne de pasăre și lactate ținute sub soare, etichetate necorespunzător, fără documente de proveniență, iar personalul angajat nu avea echipament adecvat. Produsele retrase de la comercializare au o valoare de 1.100 de lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 140.000 de lei. În urma activității de control au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, din care opt avertismente și 14 amenzi. De asemenea, a fost suspendată activitatea în cadrul unei firme din Iași, pentru nerespectarea condițiilor igienico-sanitar  veterinare în spațiile de depozitare și procesare a produselor alimentare.

Controale în Iași, la magazinele alimentare

Inspectorii sanitar-veterinari au verificat piețele agroalimentare și au constatat mai multe neconformități, precum neavizarea trimestrială a fișelor de sănătate a animalelor de către furnizorii de lapte crud/producători individuali de produse lactate. Comercianții au fost amendați cu o sancțiune contravențională și un avertisment. Pentru aceste neconformități s-au stabilit termene pentru prezentarea planurilor de măsuri și cu verificări de către DSVSA. În ceea ce privește controalele din unitățile alimentare din Iași, au fost realizate 145, la măcelării care funcționează în incinta piețelor agroalimentare, dar și în trafic, prin verificarea mijloacelor de transport. Inspectorii au controlat și depozite alimentare, supermarketuri, laboratoare de cofetărie-patiserie, dar și magazine alimentare. În aceste unități au fost descoperite neconformități precum lipsa echipamentului de protecție pentru personalul angajat, depozitare necorespunzătoare, depozitare produse sub cerul liber, neprotejate de intemperii/temperaturi exterioare. Alte neconformități descoperite sunt faptul că nu există substanțe necesare igienizării spațiilor, nici contracte încheiate cu o unitate autorizată sanitar-veterinar pentru efectuarea operațiunilor DDD/neutralizare SNCU, dar și lipsă marcare spațiu de depozitare SNCU.

Probleme în piețele din Iași

Nu este prima dată când inspectorii DSVSA au găsit nereguli în piețele din Iași. Specialiștii au derulat mai multe controale în ultimul an, iar în urma verificărilor au fost descoperite nereguli grave. Printre acestea se regăsesc spaţii murdare, produse expirate sau transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar şi fără documentele necesare. De asemenea, comercializarea produselor se realiza fără respectarea condițiilor de igienă sau în spații neînregistrate sanitar-veterinar. Inspectorii au constatat manipularea necorespunzătoare a mărfii, dar și lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor. De asemenea, produsele vândute în piețele din Iași erau ținute sub soare. DSVSA continuă controalele în Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *