Prima pagină » Economic Local » Controale în fermele din Iași! Garda de Mediu verifică dacă cei care au primit subvenții au eliminat ambrozia, o plantă care trebuie distrusă cât mai repede
Controale în fermele din Iași! Garda de Mediu verifică dacă cei care au primit subvenții au eliminat ambrozia, o plantă care trebuie distrusă cât mai repede

Controale în fermele din Iași! Garda de Mediu verifică dacă cei care au primit subvenții au eliminat ambrozia, o plantă care trebuie distrusă cât mai repede

15 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Garda de Mediu Iași verifică fermierii care au accesat subvenții prin schemele de agro-mediu, precum sunt cei care practică agricultura ecologică, și erau obligați să elimine buruiana extrem de toxică ambrozia. Cei care nu respectă legislația de mediu riscă amenzi de până la 20.000 de lei

Fermierii din Iași care au obținut subvenții prin schemele de agro-mediu și erau obligați să elimine buruiana ambrozia vor fi controlați de Garda de Mediu. Conform informațiilor transmise de APIA, în cazul identificării unor suprafețe agricole infestate cu ambrozie, se dispun măsuri de combatere, în funcție de condițiile specifice. Astfel, distrugerea ambroziei se face de către toți proprietarii/deținătorii/utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susțin că cele mai bune rezultate pentru combaterea buruienii se obțin prin cosirea manuală sau cu echipamente mecanice de tuns iarba. Îndepărtarea ambroziei în focare izolate se realizează prin smulgere, distrugere cu sapa sau secerare. În cazul răspândii buruienii pe suprafețe mari se pot aplica erbicide (primăvara devreme), iar pentru stabilirea tipului de erbicid și a dozei se poate solicita sprijin la Direcția Agricolă Iași sau la primării.

Primarii din județul Iași trebuie să anunțe fermierii cu privire la obligațiile de eliminare a ambroziei

Primăriile din Iași sunt obligate să trimită o somație către toți proprietarii/deținătorii/utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia. Somația transmisă indică, printre altele, și metodele recomandate de specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Iași pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia.

După transmiterea somațiilor, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum și aplicarea sancțiunilor se face de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către politiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) și (2) din HG nr. 707/2018. Primul control se efectuează după ce a expirat termenul pentru eliminarea ambroziei, iar fermierii care nu au făcut asta sunt sancționați cu „avertisment”. Aceștia mai au la dispoziție termen până la data de 16 iulie pentru a elimina ambrozia.

Ieșenii care nu elimină ambrozia riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei

În cazul în care nu respectă măsurile de combatere a acestei plante puternic alergenice și care poate afecta producția fermierilor, persoanele fizice sunt sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei. În situația în care autoritățile administrației publice locale nu aplică măsurile de identificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia și de sancționare a deținătorilor acestora, specialiștii desemnați de Instituția Prefectului verifică modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin acestor instituții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de combatere a acestei buruieni.

Controalele din Iași pentru eliminarea ambroziei au început din anul 2020. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente din cauza alergiilor pe care le produc asupra sănătății publice, aflându-se pe terenurile fermierilor din Iași. Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, a cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, în apropierea pădurilor, zone industriale.

APIA demarează controalele în ferme începând cu luna iulie 2021

APIA Iași verifică în această perioadă cererile depuse de fermierii din Iași care au solicitat subvențiile pentru anul 2021. Inspectorii vor verifica dacă fermierii din Iași trebuie să mai facă modificări la cererile unice depuse în acest an. În ultima zi de depunere s-au înregistrat 18.800 de fermieri care au solicitat subvențiile pentru 282.000 de hectare, însă o parte din acești fermieri vor fi penalizați cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Imediat după ce inspectorii vor controla documentele depuse și vor clarifica situațiile în care se suprapun anumite suprafețe agricole sau documentația depusă este incompletă, vor demara și controalele în teren, începând cu data de 5 iulie 2021. Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *