Încep controalele în fermele din Iași! Crescătorii de bovine sunt vizați de controalele Agenției Naționale în Zootehnie – Centrul Regional Nord-Est. Fermierii care sunt găsiți cu nereguli riscă să piardă subvențiile de la APIA
Agenția Națională în Zootehnie – Centrul Regional Nord-Est demarează controalele în fermele din Iași. Vor fi verificați crescătorii de bovine care obțin subvenții pentru plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase). Eșantionul de control cuprinde un număr de 116 exploatații de bovine, din Iași. Verificările vor fi efectuate până în luna martie 2025, iar eșantionul de control este stabilit în urma unei comisii. Numărul fermierilor verificați este mai mic față de cel stabilit anul trecut.
Subvenția APIA bovine a fost achitată aproape în totalitate fermierilor din Iași. Crescătorii de vaci beneficiază la plata finală de subvențiile acordate pe cap de animal, atât pentru fermele care au intrat la avans, dar și cele care nu s-au aflat pe lista de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În luna decembrie, crescătorii au început să încaseze banii atât pentru vacile de carne, cât și pentru bovinele din rase de lapte, iar plățile efectuate de APIA continuă. Astfel, în PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte –, APIA mai plătește 296.000 de euro crescătorilor din Iași, pe lângă 600.000 de euro, subvenții deja plătite în această măsură. PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – taurine de lapte – și PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine și caprine – sunt alte măsuri care sunt, în continuare, la plată. APIA trebuie să achite suma de aproximativ 800 de euro, iar în cele două măsuri s-au plătit deja peste 1,8 milioane de euro.
Controalele în fermele din Iași se derulează până la finalul lunii martie 2025
Până în prezent s-au plătit peste 6 milioane de euro pentru ieșenii din sectorul zootehnic, iar pentru cei care exploatează terenuri agricole, dar au și ferme zootehnice, s-au plătit, în total, 36 de milioane de euro. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură trebuie să mai plătească 2 milioane de euro. Pentru sectorul vegetal, un număr de 15.089 de fermieri, din Iași, primesc subvențiile în măsura PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Din cele peste 18 milioane de euro aprobate la plată, 90% din fermierii din Iași aprobați la plată au primit subvențiile.
Ceilalți fermieri vor primi banii până la finalul lunii iunie 2025, după ce se vor clarifica situațiile apărute în cazul lor. Pentru anul de cerere 2024, plățile au fost efectuate eșalonat, în mai multe tranșe, în funcție de măsurile derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Banii au fost achitați atât fermierilor care exploatează terenuri agricole, cât și crescătorilor de animale înregistrați la APIA. Pomicultorii, viticultorii și apicultorii primesc din nou subvenții.
Crescătorii de bovine, din Iași, sunt verificați de ANZ
Unul dintre cei mai cunoscuți crescători de bovine, din Iași, este Bogdan Pantazi, din Pașcani. Familia Pantazi este cunoscută mai ales datorită capului familiei, fostul primar al orașului, Dumitru Pantazi. Bogdan Pantazi a devenit cunoscut printre marii fermieri din Iași după ce a preluat afacerile familiei. Tânărul a atras fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro și a înființat una dintre cele mai mari ferme cu vaci din județ, în anul 2007. De asemenea, familia Pantazi exploatează peste 3.500 de hectare de teren agricol.
Potrivit Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cea mai mare sumă, de aproape 2 milioane de lei, acordată în 2024, a fost primită de SC Agrocomplex Lunca Pașcani SA pentru următoarele scheme: PD-22-TC-Sprijin cuplat pentru venit carne vită, PD-01-Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), PD-04-Practici benefice pentru mediu în teren arabil, PD-21-Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte. Astfel, controalele în fermele din Iași se vor derula până la finalul lunii martie 2025.