Prima pagină » Economic Local » Controale în fermele din Iași! APIA începe verificările în exploatațiile agricultorilor care au cerut subvenții în anul 2023
Controale în fermele din Iași! APIA începe verificările în exploatațiile agricultorilor care au cerut subvenții în anul 2023

Controale în fermele din Iași! APIA începe verificările în exploatațiile agricultorilor care au cerut subvenții în anul 2023

19 iun. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Încep controalele în fermele din Iași! O parte din agricultorii care au solicitat subvenții pentru anul 2023 vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În anul 2023 s-au depus 16.660 de cereri pentru 277.300 de hectare

Fermierii din Iași vor fi verificați de inspectorii APIA în perioada iunie-octombrie 2023. O parte din agricultorii care au depus cererile unice de plată și au fost selectați la controlul clasic vor fi verificați în ferme. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice vor fi controlați de specialiști. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului.

Este posibil ca unii fermieri care au fost verificați anul trecut să fie verificați și de această dată. Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor, dar și a condițiilor în care este acordat ajutorul.

Încep controalele în fermele din Iași

Controalele pot fi completate și de verificări încrucișate care au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau a aceluiași tip de ajutor de mai multe ori pentru aceleași animale, dar şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin. Orice fermier din județ care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale trebuie să respecte normele de eco-condiționalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor, inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției.

Nerespectarea de către fermieri din neglijență, din neștiință sau în mod intenționat a normelor privind eco-condiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăților sau excluderea de la plată pentru unul sau mai mulți ani, după caz, potrivit APIA. Anul trecut au fost verificați 483 de fermieri.

Ieșenii au cerut subvenții pentru 277.300 de hectare

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a încheiat campania anuală de depunere a cererilor unice prin intermediul cărora fermierii pot obține subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Agricultorii ieșeni au depus 16.660 de cereri pentru 277.300 de hectare, o suprafață mai mică solicitată la plată față de anul precedent. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri.

Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic.

Dacă sunt accesate toate schemele de plată, un fermier poate încasa și 1.000 de euro la hectar. Astfel, controalele în fermele din Iași se vor derula la fermierii cu diverse exploatații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *