Prima pagină » Local » Controale de amploare: Firmele care exploatează ilegal resursele naturale în balastiere au primit amenzi în valoare de un milion de lei de la Apele Române

Controale de amploare: Firmele care exploatează ilegal resursele naturale în balastiere au primit amenzi în valoare de un milion de lei de la Apele Române

05 sept. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Inspectorii din cadrul Agenției Naționale Apele Române au aplicat amenzi în valoare de peste un milion de lei companiilor care exploatează ilegal resursele naturale. La nivel ABA Prut-Bârlad, cea mai mare sancțiune a fost aplicată firmei Redoxim care exploatează o balastieră pe râul Siret din județul Galați

Pe parcursul ultimelor două luni, inspectorii Agenției Naționale Apele Române au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei pentru exploatarea ilegală a resurselor naturale, așa cum sunt agregatele minerale a malurilor și a teraselor cursurilor de apă. Neregulile au fost constatate în special în zona balastierelor, acolo unde agenții economici exploatează de regulă nisip și pietriș. În zona Moldovei, inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat o amendă usturătoare în valoare de 80 mii lei companiei Redoxim 98 SRL din Tecuci.

„Din totalul obiectivelor controlate până la această dată, la 35 la sută dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislației în vigoare. Este vorba despre activități miniere de exploatare a nisipului și a pietrișului desfășurate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor de exploatare sau activități care nu respectau metodele de exploatare și/sau alte abateri. În urma actelor de control s-au dispus măsuri de remediere și revenire la cerințele impuse de legi, avize și autorizații emise de către instituțiile competente implicate”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Planul BALASTIERA 2020 pentru combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale

Controalele au fost realizate de echipele mixte din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” împreună cu cele ale Gărzii Naționale de Mediu și ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Acestea au desfășurat acțiuni integrate de inspecție și de control pe la balastierele aflate pe albiile minore și terasele râurilor Siret, Moldova, Cracău, Ozana și alte locații din țară. „La această oră, acțiunile de inspecție și de control continuă și în alte județe. Ele se derulează în baza „Planului comun de măsuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale” elaborat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Balastieră pe râul Siret fără autorizație de gospodărire a apelor

Redoxim 98 SRL exploatează agregate pe râul Siret la balastiera din zona Ionășești, iar în urma verificărilor efectuate s-a descoperit faptul că aceasta funcționa fără autorizația de gospodărire a apelor obligatorie. Redoxim 98 SRL din Galați a primit cea mai mare amendă aplicată de ABA Prut-Bârlad pe parcursul acestui an, și anume 80 de mii de lei. Redoxim 98 SRL este deținută de Tatiana Tașcă și în urmă cu mai mulți ani a fost implicată într-un scandal și la balastiera Cristești din județul Iași pe motiv că exploata, alături de alte companii din domeniu, pietriș și nisip fără a deține actele necesare. De specificat faptul că, pe parcursul acestui an, inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad au efectuat un număr de 403 controale în perioada ianuarie – august 2020.

Se fac filmări cu drona în zona balastierelor

Din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” participă la aceste controale 25 de inspectori de la 8 Administrații Bazinale de Apă dinte care Siret și Prut-Bârlad care efectuează controale încrucișate (în alte bazine hidrografice decât cele din care provin). Sunt efectuate filmări cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel încât acestea să nu depășească suprafața stabilită prin actele de reglementare din domeniul gospodăririi apelor.

„Inspectorii aplică la fața locului măsuri urgente pentru remedierea situației care urmăresc, înainte de toate, revenirea la cerințele prevăzute de legislația din domeniul gospodăririi apelor. Pe parcursul derulării acestor activități, vom reveni cu informații suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`