Prima pagină » Actualitate » Contraverse privind vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor! Medicii au păreri împărţite
Contraverse privind vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor! Medicii au păreri împărţite

Contraverse privind vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor! Medicii au păreri împărţite

17 mai 2021, 11:28,
George Cristian, în Actualitate

Odată cu autorizarea vaccinului Pfizer pentru imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor din SUA au apărut şi contradicţii referitoare la administrarea acestuia. De altfel, mai mulţi medicii au opinii diferite în legătura cu acest aspect.

Administraţia SUA a menţionat că va începe în forţa campania de vaccinare a copiilor cuprinşi intre vârstele de 12 și 16 ani.

Unii medici susţine imunizarea copiilor împotriva COVID-19

De exemplu, lumea medicală este împărţită în două categorii. Pe de o parte se situează medicii care susţin imunizarea copiilor, pe de cealaltă parte se situează vocile care spun că atenţia ar trebui focusată pe alte categorii de vârsta, nicidecum pe categoria de vastă menţionata mai sus.

Odată cu autorizarea serului Pfizer de către FDA, SUA a început vaccinarea copiilor de peste 12 ani. În America sunt peste 80 de milioane de copii sub 18 ani. De exemplu, medicul pediatru Yvonne Maldonado susţine campania de vaccinare a copiilor. Acesta aduce ca argument numărul relativ mare de copii care se îmbolnăvesc cu COVID-19 şi care ajungă să se spitalizeze:

„Copiii se infectează de fapt şi am văzut peste trei milioane şi jumătate de copii din SUA infectaţi cu SARS-COV-2 mii de spitalizări şi între trei şi şase sute de decese. COVID-19 se află în prezent în primele 10 cauze ale deceselor la copii de când a început pandemia”, a spus prof. Yvonne Maldonado, medic pediatru, epidemiolog, Universitatea Stanford School of Medicine.

Eu sunt pediatru şi vaccinolog şi trebuie să spun că avem tendinţa de a subestima impactul bolilor asupra copiilor şi să ne concentrăm pentru persoanele care au o voce politică mai puternică”, a declarat prof. Yvonne Maldonado.

Alte voci spun că vaccinarea copiilor nu este prioritară

Cu toate că susţine vaccinarea copiilor, prof. Adam Finn din UK se arată sceptic de acest aspect. Vorbim despre faptul că medicul pediatru este de părere că ar trebui vaccinaţi copiii care au diverse comorbilitati. De altfel, neprezentând un risc mare, dozele destinate copiilor a putea fi folosite pentru imunizarea oamenilor din ţările sărace care au nevoie mai mare de vaccin:

„În Marea Britanie, în special, am identificat copii cu boli neuromusculare severe şi boli respiratorii asociat. Şi acei copii ar trebui să beneficieze de imunizare şi protecţie, deoarece pot fi identificaţi ca fiind expuşi riscului”, a afirmat prof. Adam Finn, Comitetul mixt pentru vaccinare.

„Nu doar că foarte puţini dintre aceştia se îmbolnăvesc şi foarte, foarte puţini dintre ei mor de COVID, este, de asemenea, că există un număr limitat de vaccinuri în acest moment şi că aceste provizii trebuie direcţionate spre prevenirea deceselo”, a spus profesorul Adam Finn, Comitetul mixt pentru vaccinare (Marea Britanie).

În Europa vedem o imagine foarte diferită. Agenţia Europeană a Medicamentului nu ia deocamdată în considerare vaccinarea tinerilor fără comorbidităţi. Pe de altă parte, Joe Biden a început o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 a copiilor în SUA. Acesta speră la o campanie de succes care ar putea crea o imunitate mare în rândul copiilor.

România este pregătită pentru vaccinarea copiilor

Pe de altă parte, autorităţile din România au afirmat faptul că țara este pregătită pentru vaccinarea copiilor. Colonelul Valeriu Gheorghiță, responsabilul cu campania de vaccinare în România a afirmat faptul că statul este pregătit pentru imunizarea copiilor. La această dată, România are aproximativ 800.000 de copii care au grupa de vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani. De altfel, medicul a declarat că sunt doze suficiente de Pfizer pentru imunizare:

„Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *