Prima pagină » Sanatate » Contraindicații la tinctura de propolis! Ce efecte secundare are asupra organismului uman?

Contraindicații la tinctura de propolis! Ce efecte secundare are asupra organismului uman?

19 oct. 2024, 12:55,
Redacția BZI în Sanatate

Deși are proprietăți terapeutice remarcabile, există contraindicații la tinctura de propolis de care utilizatorii trebuie să țină cont pentru a evita posibilele reacții adverse. Chiar dacă este un remediu natural apreciat pentru multiplele sale beneficii, nu este lipsită de riscuri sau de efecte secundare.

Tinctura de propolis este cunoscută pentru efectele sale antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii, fiind folosită în diverse tratamente naturiste. Totuși, nu toate persoanele pot beneficia în siguranță de acest remediu, existând contraindicații la tinctura de propolis. Acestea sunt deosebit de importante, mai ales pentru persoanele cu alergii la produse apicole sau cu anumite afecțiuni preexistente.

Care sunt contraindicațiile la tinctura de propolis

Persoanele care doresc să folosească preparate pe bază de propolis le este recomandată vizita la medicul specialist. Acesta va realiza anamneza și examenul clinic, pentru a diagnostica patologia pe care pacientul o prezintă.

Prima etapă cuprinde întrebări despre debutul simptomatologiei, factorii declanșatori, istoricul medical al pacientului, antecedentele heredocolaterale, alergii.

A doua etapiă constă în examinarea pacientului, folosind tehnici de observație, palpare, percuție, auscultație. După această etapă, mediul va recomanda tratamentul corespunzător. În cazul preparatelor cu propolis, pacientului îi este recomandată efectuarea unor teste pentru verificarea alergiilor.

În ceea ce privește efectele secundare ale propolisului, este bine de meționat că în cazul persoanelor care își administrează preparate cu propolis pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, pot apărea următoarele reacții adverse, precum reacții alergice, iritații, ulcere bucale, la fel ca și în cazul ceaiului de măceșe.

În cazul persoanelor cu tulburări circulatorii, administrarea de propolis determină încetinirea procesului de coagulare a sângelui. Astfel, riscul de sângerare al acestor pacienți este crescut.

De asemenea, persoanele care vor fi supuse unui act chirurgical nu le este recomandată administrarea de preparate cu propolis, cu două săptămâni înainte de operație.

Propolisul este un compus de origine apicolă. De-a lungul timpului, acesta și-a dovedit utilitatea în tratarea plagilor infecțiilor virale și bacteriene. Persoanelor care doresc sa foloseasca produse pe baza de propolis le este indicata vizita la medicul specialist, pentru a diagnostica in mod corect patologia si a stabili tratamentul optim.

Cum se utilizează acest remediu

Propolisul poate fi utilizat ca supliment oral, diluat în apă ca apă de gură sau topic de piele, fiind în anumite cazuri, foarte bun pentru sănătatea organismului uman. Înainte de a utiliza propolisul, este recomandat să fie consultat sfatul medicului, pentru a verifica dacă este sigur pentru o persoană să îl folosească.

Apoi, persoana ar trebui să facă un text cu puțin propolis pentru a se asigura că nu are o alergie la acesta. Pentru utilizarea pe piele, se aplică propolis pur sau un produs pentru piele care conține propolis ca ingredient activ.

Pentru utilizarea ca apă de gură, se diluează o cantitate mică de propolis în apă, se clătește gura sau se face gargară cu amestecul obținut. Multe produse prefabricate conțin propolis ca ingredient activ. În aceste cazuri, produsul trebuie utilizat conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Pentru consumul intern, nu există un aport zilnic minim sau maxim recomandat pentru propolis. Dozajul poate varia de la o marcă la alta și chiar de la un loc la altul. Dacă este consumat în miere, mierea crudă și fagurele de miere au mai multe șanse de a include propolis decât mierea filtrată, deoarece propolisul funcționează ca o modalitate de a sigila fagurele de atac.

Astfel că, nu sunt multe contraindicații la tinctura de propolis, dar, atunci când se depistează câte ceva, trebuie neapărat să apelați la un medic pentru a vă consulta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`