Cunoscută de zeci de ani ca fiind un aliment care protejează ficatul, sfecla poate să nu fie tolerata de toata lumea, mai ales consumata sub forma de suc. Sucul de sfeclă poate oferi mai multă energie. Cercetările arată că acest lucru se poate datora capacității componentelor din suc de a îmbunătăți fluxul sanguin. S-a demonstrat că sucul de sfeclă roșie ajută organismul să răspundă mai bine la exerciții, echilibrând consumul de oxigen și sporind rezistența.
Sucul de sfeclă roșie este una dintre cele mai bogate surse dietetice de antioxidanți și nitrați naturali. Nitrații sunt compuși care îmbunătățesc fluxul de sânge în tot corpul – inclusiv creier, inima și mușchi. Acești nitrați naturali măresc o moleculă din vasele de sânge numită oxid nitric, care ajută la deschiderea vaselor și permite un flux mai mare de oxigen, precum și scăderea tensiunii arteriale.
Sucul de sfeclă roșie poate fi, de asemenea, un aliat important pentru scăderea tensiunii arteriale. Indiferent dacă este vorba de sfecla galbenă sau roșie, sucul oferă o capacitate excelentă de scădere a tensiunii arteriale. Meta-analiza (un studiu de calitate care a analizat multe studii anterioare) a 254 de persoane, între 2006 și 2012, a arătat reduceri clare ale tensiunii arteriale, tensiunea sistolică arătând cea mai bună reducere.
Pentru tensiunea arterială, este mai bine să mănânci sfeclă sau să bei suc?
În multe cazuri, consumul de alimente întregi este cel mai bun mod de a obține toți nutrienții si fibrele. Dar, în acest caz special pentru scăderea tensiunii arteriale, este mai bine să beți rădăcina de sfeclă pentru a obține beneficiul maxim. Când gătiți sfecla, cantitatea de nutrienți sănătoși pentru beneficiile tensiunii arteriale va scădea. Prin extragere, veți obține 100% din fitonutrienți (substanțe chimice din plante) care ajută la scaderea tensiuni arteriale.
Cât de mult suc ar trebui să beau
S-a demonstrat că una până la două căni de suc de sfeclă roșie pe zi au un efect semnificativ pentru scaderea tensiunii arteriale. Mulți medici au fost destul de surprinși de cât de puțin era nevoie pentru a observa un beneficiu pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Puteți face suc de sfeclă pe cont propriu, care este cel mai proaspăt și eficient din punct de vedere al costurilor. Deoarece sfecla este un detoxifiant puternic, unii pacienți se simt cel mai bine atunci când încep cu o doză mai mică (cum ar fi un sfert de cană) și cresc cantitatea în timp.
Vă rugăm să rețineți că este important să nu schimbați niciun medicament prescris pentru tensiunea arterială fără a discuta cu medicul. Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră că utilizați mijloace naturale pentru a vă scădea tensiunea arterială, ceea ce poate duce la necesitatea unui număr mai mic de medicamente.
Există vreun efect secundar al consumului de suc de sfeclă?
Carotenii închisi ai sucului de sfeclă pot da urinei și mișcărilor intestinale o culoare roșie. Această schimbare de culoare este inofensivă. Deoarece sfecla are un conținut ridicat de oxalați, persoanele care tind să producă pietre la rinichi ar putea dori să evite sucul de sfeclă.