Prima pagină » Sanatate » Contraindicații fulgi de drojdie inactivă. În ce cazuri ar putea fi dăunătoare
Contraindicații fulgi de drojdie inactivă. În ce cazuri ar putea fi dăunătoare

Contraindicații fulgi de drojdie inactivă. În ce cazuri ar putea fi dăunătoare

05 dec. 2023, 15:37,
în Sanatate

Drojdia nutritivă poate avea beneficii pentru sănătate, dar poate prezenta și inconveniențe atunci când este consumată în exces. Drojdia nutritivă este o formă inactivtă de drojdie, folosită pentru a face pâine sau bere. Are un gust savuros (sau umami), adesea descris ca fiind nucos sau brânzos. Aceasta a devenit din ce în ce mai populară odată cu creșterea dietelor bazate pe plante. Este disponibilă sub formă de pulbere sau fulgi și reprezintă o sursă excelentă de numeroase vitamine și minerale care pot aduce diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea colesterolului, îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar și altele.

Contraindicații fulgi de drojdie inactivă

În timp ce suplimentele cu drojdie nutritivă ar putea aduce anumite beneficii, este posibil să existe și contraindicații asociate consumului de fulgi de drojdie inactivă. Drojdia nutritivă este cultivată special pentru a fi utilizată ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt distruse în timpul fabricării, ceea ce face această drojdie inactivă. Este folosită în bucătărie pe post de condiment sau topping, oferind un gust savuros, adesea descris ca fiind nucos sau brânzos.

Fulgii de drojdie inactiva pot cauza efecte secundare neplăcute la nivel gastrointestinal. Conținutul ridicat de fibre al drojdiei nutritive poate cauza tulburări digestive dacă nu ești obișnuit cu o dietă bogată în fibre. Introducerea prea rapidă a unei cantități mari de fibre poate duce la disconfort gastric, precum crampe sau diaree. Este indicat să o introduci treptat și să consumi o cantitate adecvată de fibre pentru a evita acest efect secundar neplăcut.

Pot declanșa dureri de cap sau migrene

Fulgii de drojdie inactivă sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți, inclusiv vitamina B-12 și zinc. Cu toate acestea, unele produse din drojdie conțîn tiramină, care poate declanșa atacuri de migrenă la unele persoane. Majoritatea indivizilor pot consuma alimente care conțin tiramină fără efecte secundare negative. Cu toate acestea, unele studii arată că tiramina poate provoca migrene la anumite persoane. Cei care suferă de migrene ar putea dori să evite drojdia nutritivă din acest motiv.

Pot provoca roșeață facială

Drojdia nutritivă conține cantități mari de niacină. Consumul excesiv de niacină poate provoca roșeață facială sau înroșire. Acest lucru se întâmplă în mod tipic după consumul unor doze foarte mari. Deși înroșirea facială nu este asociată cu vreun prejudiciu, consumul unor doze mari de niacină poate provoca alte efecte secundare potențial dăunătoare.

Pot agrava simptomele gutei

Unele suplimente cu drojdie nutritivă și extract de drojdie conțin purine, care cresc concentrația de acid uric în sânge. Acest lucru este ceea ce cauzează sau agravează simptomele gutei. Persoanele cu gută ar trebui să urmeze o dietă cu conținut scăzut de purine și să evite drojdia nutritivă.

Intoleranța la drojdie și boala inflamatorie intestinală

Unii oameni pot fi intoleranți la drojdia nutritivă. Totuși, acest lucru este destul de rar întâlnit. Unele studii sugerează că consumul de drojdie nutritivă poate agrava simptomele în cazul persoanelor care suferă de boala inflamatorie intestinală (IBD).

Ar putea conține aditivi și/sau toxine

Pe lângă faptul că este fortificată cu nutrienți care nu se găsesc natural în aceasta, în timpul fabricării drojdiei nutritive pot fi adăugați și alți aditivi, cum ar fi făina de orez, sarea și emulsificatorii. Un studiu a arătat că au fost găsite urme de mucegai (Ochratoxin A) în drojdia de bere folosită ca supliment alimentar. Pentru a evita drojdia contaminată, alege produse testate în laborator de la mărci de încredere. Chiar dacă aceste contraindicații nu vi se aplică, este important să știți că doza zilnică de fulgi de drojdie inactivă este de câteva linguri (10 până la 30 de grame).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`