Prima pagină » Informații utile » Contraindicații ale ceaiului de salvie. Când poate deveni acesta periculos pentru sănătate organismului

Contraindicații ale ceaiului de salvie. Când poate deveni acesta periculos pentru sănătate organismului

18 sept. 2024, 13:48,
în Informații utile

Ceaiul de salvie are anumite contraindicații, de aceea consumul acestuia trebuie făcut cu precauție, existând chiar și efecte secundare, în special în anumite situații sau pentru anumite persoane. Totuși, acesta este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății, fiind utilizat de secole în medicina tradițională.

Este important să fie cunoscute contraindicațiile ceaiului de salvie în cazul în care este consumat excesiv sau în condiții speciale, precum sarcina, alăptarea sau în cazul unor afecțiuni cronice. Această băutură se face dintr-o plantă aromatică cu multiple proprietăți terapeutice, având efecte antiinflamatoare, antibacteriene și calmante.

Ce contraindicații ale ceaiul de salvie

Din cauza faptului că ceaiul de salvie conține tuiona, un compus care poate stimula contracțiile uterine și poate prezenta un risc de avort spontan, nu este recomandat sub nicio formă să fie adminstrat în sarcină. De asemenea, poate reduce cantitatea de lapte produsă în timpul alăptării.

Consumul excesiv de ceai de salvie poate provoca convulsii din cauza tuionei, fiind contraindicat persoanelor cu epilepsie sau alte afecțiuni neurologice. Salvie poate agrava și afecțiunile renale, deoarece compușii săi pot pune presiune suplimentară asupra rinichilor.

Anumite substanțe din salvie pot crește tensiunea arterială, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Ceaiul de salvie poate influența nivelul glicemiei, așa că este recomandată prudență în cazul persoanelor cu diabet, mai ales dacă urmează un tratament medicamentos.

Persoanele sensibile la plante din familia Lamiaceae precum menta, rozmarin sau oregano, ar putea dezvolta reacții alergice la salvie sau la alte ceaiuri din această categorie.

Pentru a evita riscurile, este esențial ca ceaiul de salvie să fie consumat moderat și doar după consultarea unui medic, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni preexistente.

Cum să folosești această plantă aromatică în bucătărie

În bucătărie, salvia este folosită pe post de condiment, dar nu numai, oferind un gust inedit alimentelor, aceasta fiind bună în anumite cazuri și pentru sănătatea ta. Astfel, frunzele de salvie pisate care se găsesc pe rafturile supermarketurilor pot fi folosite pentru a oferi un plus de aromă fripturilor de curcan sau porc.

În zonele mediteraneene din care a plecat această plantă, încă este folosită în rețete ca saltimbocca, adică un amestec de prosciutto și salvie marinat într-un amestec de vin, ulei de măsline și apă sărată, risotto cu dovleac, supe de fasole și diverse sosuri aromatice. De asemenea, frunzele proaspete dau un plus de savoare sandvișurilor cu mozzarela sau fontina.

Dacă arunci câteva frunze printre cărbunii încinși ai grătarului, te ve putea bucura de preparate învăluite în fumul de salvie, care, conform tradiției șamanilor din America de Nord, alungă spiritele rele.

Dacă nu ești fascinat de gustul salviei, poți lăsa oricând câteva frunze proaspete într-un borcan de miere. După câteva săptămâni, aceasta capătă o aromă puternică și poate fi folosită atât pentru a da aromă preparatelor din pește, cât și pentru marinare sau pe post de îndulcitor de ceai.

Salvia este una dintre cele mai complete plante medicinale. Cu beneficii atât curative, cât și cosmetice sau culinare, aceasta, în general, și chiar și ceaiul de salvie cu tot cu contraindicațiile sale nu ar trebui să lipsească din casa niciunei persoane preocupate de sănătatea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *