Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Contraindicatii: 7 efecte secundare ale consumului de suc de sfecla rosie in exces
Contraindicatii: 7 efecte secundare ale consumului de suc de sfecla rosie in exces

Contraindicatii: 7 efecte secundare ale consumului de suc de sfecla rosie in exces

21 apr. 2021, 20:50,
BZI.ro, în Sanatate

Deși sucul de sfecla rosie este sănătos și hrănitor, este posibil să nu fie potrivit pentru toți. De exemplu, sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalați. Acești compuși se pot lega de calciu în organism și pot duce în cele din urmă la pietre la rinichi. Aportul în exces de sfeclă roșie poate provoca, de asemenea, acumularea de ioni metalici în ficat. Deși oamenii pot mânca în siguranță sfeclă și pot bea suc în majoritatea cazurilor fara probleme, este important să cunoaștem și efectele negative.

7 efecte secundare ale consumului de suc de sfecla rosie in exces

Poate cauza Beeturia

Beeturia se caracterizează prin decolorarea urinei în urma consumului de sfeclă sau alimente colorate cu sfeclă roșie. Urina poate varia de la roz la roșu intens, iar această afecțiune ar putea fi răspândită la aproximativ 14% din populație și ar avea frecvență crescută la cei cu deficit de fier.

Un studiu efectuat pe opt persoane a arătat că aportul de suplimente cu suc de sfeclă roșie ar putea duce la beteturie la toate persoanele, cu excepția unei singure persoane. Pentru majoritate, beeturia se întâmplă să fie un fenomen inofensiv care se rezolvă de la sine odată ce individul reduce consumul de sfeclă.

Poate crește riscul de calculi renali

Sfecla este bogată în oxalat și poate contribui la formarea pietrelor. Dacă aveți deja pietre, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să opriți sau să reduceți consumul de suc de sfeclă rosie.

Există patru tipuri de pietre la rinichi, calciul fiind cel mai frecvent dintre toate. Mineralul se poate combina cu alte substanțe, în special oxalat, și poate forma o piatră.

Sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalat și poate contribui direct la calculii renali. Crește excreția de oxalat urinar, ceea ce poate duce la dezvoltarea pietrelor de oxalat de calciu.

Poate provoca anafilaxie

Deși rară, sfecla roșie poate provoca anafilaxie, care este o reacție alergică acută la un alergen la care corpul a devenit hipersensibil.

Poate provoca scaune colorate

Sfecla roșie (și alimentele cu culoare roșie) pot determina scaunele să pară roșiatice. Există unele dovezi că sfecla roșie poate provoca, de asemenea, scaune negre și gudronate din cauza prezenței sângelui modificat. Scaunele întunecate și gudronate ar putea fi, de asemenea, un simptom al beeturiei.

Poate cauza o tulburare de stomac

Sfecla roșie conține nitrați. Expunerea la niveluri ridicate de nitrați poate duce la crampe abdominale. Sucul poate provoca, de asemenea, probleme de stomac la unele persoane. Sfecla roșie și anumite alte alimente conțin nitrați, care sunt transformați în nitriți după ingestie.

Poate cauza probleme în timpul sarcinii

Azotații din sfeclă pot provoca o problemă. Femeile gravide sunt mai sensibile la efectele azotatului. Acest lucru poate fi atribuit creșterii naturale a nivelului de methemoglobină din sânge în timpul etapei ulterioare a sarcinii.

Excesul de nitrați poate duce la methemoglobinemie (niveluri ridicate de methemoglobină în sânge), provocând simptome precum lipsa de energie, dureri de cap, amețeli, colorarea in albastru-gri a pielii din jurul ochilor, gurii, buzelor, mâinilor și picioarelor.

Deși majoritatea studiilor epidemiologice asupra femeilor însărcinate cu niveluri ridicate de nitrați în apele subterane nu au arătat niciun efect negativ asupra descendenților, un studiu a constatat o asociere între nitrații alimentari și o creștere a defectelor tubului neural.

Ar putea dăuna ficatului

Studiile presupun că aportul extrem de sfeclă de masă poate provoca mai multe tulburări nu numai la pacienții sănătoși, ci și la cei care se ocupă de boli care acumulează metale. Aportul excesiv de legume poate provoca acumularea de ioni metalici în ficat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *