Prima pagină » Local » Contractul cu furnizorul de tramvaie PESA a ajuns la bun sfârșit: „România nu se joacă cu asemenea proiecte”

Contractul cu furnizorul de tramvaie PESA a ajuns la bun sfârșit: „România nu se joacă cu asemenea proiecte”

02 apr. 2022, 00:01,
Maria Moldovanu, în Local

Colaborarea de doi ani dintre Municipiul Iași și Societatea poloneză PESA a luat sfârșit. Au fost puse în circulație 16 tramvaie noi, cu lungimea de 30 m. Spre finalizare mai este încă un proiect în urma căruia se vor achiziționa alte 16 tramvaie. Pentru implementarea proiectului s-au cheltuit peste 220 de milioane de euro.

Municipiul Iași, alături de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, a încheiat proiectul „Achiziție de mijloace de transport public-tramvaie 30 m”, care face parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2015 – 2030 din Zona Metropolitană. La data de 10 iunie 2020 s-a încheiat un contract în valoare de 220 milioane lei, inclusiv TVA cu societatea Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA Polonia.

Sala de conferinta Vasile Pogor

Pentru siguranța călătorilor, înainte a da drumul pe străzile Iașului a tramvaielor, au fost efectuate toate testele de rigoare și s-au obținut toate agrementele tehnice indispensabile

Contractul cu furnizorul de tramvaie PESA a luat sfârșit după doi ani

Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica susține că urmează noi schimbări în ceea ce ține de transportul public la Iași

După doi ani de zile, s-a încheiat colaborarea dintre Municipiul Iași și societatea Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA Polonia. Potrivit contractului semnat de către Municipiul Iași cu societatea poloneză, primul tramvai a fost livrat direct în depoul Companiei de Transport Public (CTP) Iași pe data de 2 august 2021, iar punerea în circulație s-a realizat pe 9 septembrie 2021. Pentru siguranța călătorilor, înainte de a fi puse în circulație pe străzile Iașului, tramvaiele au efectuat toate testele de rigoare și s-au obținut toate agrementele tehnice indispensabile. Lotul pus la dispoziție conține 16 tramvaie, iar ultimul a fost livrat pe 20 decembrie 2021.

„Calitatea transportului în municipiul Iași va crește foarte mult. Condițiile sunt foarte bune, tramvaiele sunt foarte bune, cu toate dotările necesare. Obiectivul principal al acestui program care se derulează prin ministerul dezvoltării, este acela de a sprijini autoritățile publice locale. Mai sunt două proiecte care se derulează prin Ministerul Dezvoltării împreună cu Primăria Iași”, declară secretarul de stat Claudiu Răcuci.

Cu ocazia încheierii programului de furnizare a tramvaielor PESA a fost organizată o coferință de presă ieri, 1 aprilie 2022, la care au participat primarul Mihai Chirica, președintele societății poloneze PESA, Krzysztof Zdziarski, secretarul de stat Claudiu Răcuci, managerul de proiect Daniel Vâlceanu şi responsabilul financiar Andrei Giurăscu, reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. La eveniment au participat și mai multe persoane din conducerea CTP Iași.

În cadrul acestei conferințe, s-a discutat despre modernizarea transportului în municipiul Iași și despre rezultatele acestei achiziții. Primarul Municipiului Iași a confirmat că pentru implementarea proiectului s-a alocat o sumă de peste 220 milioane de euro.

un tramvai PESA

Au fost puse în circulație 16 tramvaie noi, cu lungimea de 30 m

Mihai Chirica: „Am închis gura tuturor cârcotașilor!”

brosura

La data de 10 iunie 2020 s-a încheiat un contract în valoare de 220 milioane lei, inclusiv TVA cu societatea Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA Polonia

Mihai Chirica, primarul Municipiul Iași, le-a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect și a susținut că recenziile din partea comunității au fost total pozitive.

„Recenziile pe care populația Iașului pentru derularea acestui proiect sunt sută la sută pozitive, practic s-a închis gura  tuturor cârcotașilor despre faptul că nu suntem în stare să aducem proiecte foarte vizibile în România. Suntem în stare, avem echipe de proiect bune care știu să deruleze bani europeni, știu să o facă fără să le fie teamă de nici un fel de consecință, și în cele din urmă pe cine trebuie să bucure ? Pe contribuabil”, susține Mihai Chirica.

De asemenea, edilul afirmă că pe de-o parte este dezamăgit că proiectul nu a fost câștigat de companiile române, iar pe de altă parte, se bucură că o țară europeană a fost alături de România.

„Suntem ca într-o operă lirică, un ochi plânge, un ochi râde. Râde pentru că e un produs european, de la un stat prieten Polonia, și plânge un ochi că nu este un produs românesc. Care ar fi putut să fie un furnizor, să se bată pe piață și să câștige proiectul”, menționează primarul.

La rândul său, președintele societății poloneze PESA, Krzysztof Zdziarski, a ținut să mulțumească echipei sale pentru munca colosală pe care a depus-o.

„Este o plăcere pentru mine azi să fiu aici și să duc la bun sfârșit acest proiect. Vreau să îi mulțumesc echipei pentru muncă, pentru că am produs pentru 7 orașe diferite în același timp, dar am reușit să livrăm la timp”, declară Krzysztof Zdziarski.

În ciuda faptului că s-a încheiat contractul cu furnizorul de tramvaie PESA, primarul Municipiului Iași, declară că schimbările nu se opresc aici și încă 16 tramvaie vor fi puse în circulație, întrucât este spre finalizare un alt proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *