Prima pagină » Local » Contracte pe bandă rulantă în comuna Bivolari, servite unei firme private! Au fost plătite servicii de consultanță de sute de mii de lei

Contracte pe bandă rulantă în comuna Bivolari, servite unei firme private! Au fost plătite servicii de consultanță de sute de mii de lei

23 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Contracte pe bandă rulantă în comuna Bivolari, servite unei firme private. Andrei Tabarcea a încasat sute de mii de lei pentru serviciile de consultanță

Comunele ieșene sunt acaparate de firmele private a unor afaceriști care au influență printre primarii din județul Iași. Este și cazul comunei Bivolari care încheie, din 2019, contracte cu firmele controlate de Andrei Tabarcea, Ademis Impex SRL și Aventis Management SRL. Acesta a primit din bugetul comunei peste 400.000 de lei.

Contracte pe bandă rulantă în comuna Bivolari, servite unei firme private! Andrei Tabarcea a încasat sute de mii de lei pe serviciile de consultanță

Cea mai simplă rețetă de îmbogățire cu bani de la stat sunt contractele încheiate între afaceriștii ieșeni și primăriile din județ, prin încredințare directă. În acest fel se evită organizarea unor proceduri de licitație și, implicit, se renunță la transparența prin care firmele private primesc aceste contracte.

Este și cazul Primăriei Bivolari care încheie, din anul 2019, contracte cu firmele administrate de Andrei Tabarcea, Ademis Impex SRL și Aventis Management SRL. Astfel, în perioada anilor 2019 – 2024, din bugetul local al comunei Bivolari din județul Iași au fost virate, potrivit informațiilor de pe SEAP, nu mai puțin de 377.980 de lei, fără TVA, adică 449.769 de lei, cu TVA inclus.

Anul acesta, Ademis Impex, firmă controlată de afaceristul Andrei Tabarcea, a primit pe tavă 2 contracte prin încredințare directă. Acesta a prestat servicii de consultanță pentru suma de 16.980 de lei, fără TVA.

În anul 2023, firma a mai încheiat alte 2 contracte pentru servicii auxiliare achizițiilor publice și servicii de consultanță. Concret, pe data de 22.06.2023, Ademis Impex a primit din partea primarului PSD Liviu Teodorescu un contract în valoare de 110.000 de lei pentru serviciile de consultanță, iar pe data de 14.06.2023, un altul pentru serviciile auxiliare achizițiilor publice în valoare de 45.000 de lei.

În decursul anilor, puțin câte puțin, veniturile firmelor de consultanță a afaceristului Andrei Tabarcea s-au rotunjit pe spatele primăriilor din județ.

Și în anul 2022, Ademis Impex SRL a mai semnat 2 contracte cu Primăria Bivolari din județul Iași, ambele au avut ca obiect servicii auxiliare achizițiilor publice. Mai exact, în ceea ce privește primul contract, primăria a inițiat achiziția directă pe data de 23.12.2022, la ora 08:52, iar oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 10:28, pentru suma de 25.000 de lei, fără TVA. Al doilea contract servit firmei controlate de afaceristul Andrei Tabarcea a avut o valoare de 36.000 de lei, fără TVA. Achiziția directă a fost inițiată pe data de 17.08.2022, la ora 11:20, iar oferta a fost acceptată în mai puțin de 30 de minute, la ora 11:48.

Precizăm că și în Primăria Tătăruși, Andrei Tabarcea primește contracte la minut. Veniturile acestuia s-au rotunjit datorită milioanelor de lei încasate din bugetul comunei.

În același an, Primăria Bivolari a mai servit un contract afaceristului Andrei Tabarcea, însă către a doua firmă a acestuia, Aventis Management SRL. Valoarea acestuia a fost de 35.000 de lei, fără TVA.

În perioada anilor 2019 – 2021, Primăria Bivolari condusă de Liviu Teodorescu a mai virat în conturile Ademis Impex 110.000 de lei, fără TVA, pentru contractele de consultanță sau servicii auxiliare achizițiilor publice.

Andrei Tabarcea a dat lovitura printre primăriile din județul Iași

Tânărul afacerist a dat lovitura pe servicii de consultanță oferite primăriilor din județul Iași. Este cunoscut faptul că Andrei Tabarcea este un apropiat al organizației politice PNL Iași, însă acesta a reușit să intre și în portofoliul de colaboratori ai primăriilor conduse de PSD. Astfel, primește în fiecare an zeci de contracte încredințate direct fără organizarea unei proceduri de licitație în prealabil.

Amintim aici că peste 240.000 de euro au fost virați din bugetul Primăriei Sinești în conturile a două firme private controlate de acesta.

Este important de știut că firma Ademis Impex STR a fost înființată în anul 1997, iar Aventis Management SRL a fost deschisă în anul 2022.

Prima societate a înregistrat, în anul 2023, o cifră de afaceri de 996.986 de lei, profit de 198.479 de lei și datorii de 612.778 de lei. Cea de a doua societate controlată de Andrei Tabarcea a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 954.582 de lei, un profit net în valoare de 577.710 lei și datorii de 334.535 de lei.

Ademis Impex deține și un site, însă acesta nu are prezentat niciun portofoliu, contracte semnate sau informații referitoare la expertiza „profesionistă” pe care o are. Acest lucru ridică mari semne de întrebare cu privire la motivele pentru care primăriile din județ acceptă să colaboreze cu niște firme obscure, care nu au nicio prezentare pe platformele specializate. Iar prin acest lucru se întărește ideea faptului că în spatele acestor contracte primite prin încredințare directă stau relațiile de prietenie sau relațiile de colaborare între administratorii firmelor și organizațiile politice din Iași și nicidecum transparența.

Menționăm că reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Andrei Tabarcea, însă acesta nu a putut fi contactat.

Însă, primarul comunei Bivolari susține că toate achizițiile au fost contractate pe SEAP, conform legii.

„Nu am avut nicio interacțiune directă cu domnul Andrei Tabarcea. Noi am cumpărat serviciile din catalogul electronic SEAP, cum era numit înainte, iar acum, SICAP. Nu plătim niciodată toți banii odată, plățile se fac eșalonat, uneori la depunere, alteori, la încheierea procesului verbal de recepție, la terminarea lucrărilor”, a declarat primarul comunei Bivolari, Liviu Teodorescu.

Și afaceristul Dragoș Ciopate primește bani din bugetul comunei Bivolari

Afaceristul care deține Geo Myke SRL este unul agreat de majoritatea primăriilor din județ. Mai mult, se speculează faptul că valoarea contractelor este umflată iar o parte din bani ar ajunge inclusiv la președintele CJ, Costel Alexe. În cazul comunei Bivolari, Dragoș Ciopate a încheiat, în perioada anilor 2020 – 2022, 6 contracte primite prin încredințare directă, cu o valoare totală de 599.950 de lei, fără TVA.

Amintim că Geo Myke SRL a câștigat licitații, în comuna Comarna, de peste 1.700.000 de euro, iar în comuna Holboca, de peste 3.700.000 de euro.

Contracte pe bandă rulantă în comuna Bivolari, servite unei firme private. Andrei Tabarcea a încasat sute de mii de lei pentru serviciile de consultanță. Contractele au fost atribuite direct, fără licitație.

Comentarii
  • mlioane…milioane…de epuroi si Cioapte are 4 mercedesuri/brabus/maybach noi si ziaristii publica si atit………..rezultatul articoleleor…….o…….in continuare achizitii zilnice de 270000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`