Prima pagină » National » Contrabanda cu țigări este încă pe val! Poliția de frontieră a primit două drone în dotare de ultimă generație

Contrabanda cu țigări este încă pe val! Poliția de frontieră a primit două drone în dotare de ultimă generație

22 apr. 2024, 17:44, 1 ,
în National

Anul trecut au fost confiscate 6 milioane de pachete de țigări de la granițele țării, în valoare de peste 100 de milioane de lei. Polițiștii de frontieră sunt tot mai îngrijorați de extinderea fenomenului de contrabandă cu țigări, astfel ei au primit două drone de ultimă generație din partea lui Philip Morris

Fenomenul de trafic de țigări este tot mai în amploare. Dacă anul trecut au fost confiscate 6 milioane de pachete de țigări, mulți dintre noi ne întrebăm câte au reușit totuși să treacă, ținând cont că asemenea țigări contrafăcute încă se găsesc destul de des în piețe sau alte locații. Contrabanda cu țigări la frontiera reprezintă o problemă majoră, iar autoritățile sunt preocupate de această creștere alarmantă a traficului ilegal, astfel au primit două drone de ultimă generație și au planuri să își mărească în continuare flota.

 Poliția de frontieră a primit două drone de la Philip Morris International

Aceste drone sunt cele mai moderne dintre toate dispozitivele de zbor ale poliției de frontieră. Ele sunt create special pentru a detecta oamenii care încearcă să treacă granița ilegal, dar și pe contrabandiști care transportă țigări sau alte substanțe sau bunuri ilegale. Aceste drone au o rază de acțiune de 150 de kilometri și pot sta în aer până la 8 ore. Sistemul de supraveghere aerian implementat de poliția de frontieră este compus din unitatea de comandă și control, putând astfel să observe în timp real parametrii și imaginile transmise de dronă. Aeronavele pot fi operate atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte; de asemenea, sunt dotate și cu o cameră cu termoviziune, folositoare mai ales atunci când condițiile meteorologice nu sunt prielnice.

Pentru training au fost selectați șase polițiști de frontieră și trimiși în Africa de Sud, timp de 10 zile, pentru a primi instrucțiunile și pentru a se familiariza cu acest tip de sistem de supraveghere, asigurându-se că cei ce vor utiliza dronele le vor folosi la capacitate optimă. Philip Morris International, cunoscuta firmă producătoare de țigări, a fost cea care a donat aceste două aparate de zbor fără pilot în valoare de peste 700 de mii de dolari, în dorința de a reduce contrabanda cu țigări.

Contrabanda cu țigări este cea mai răspândită infracțiune depistată de poliția de frontieră

Această afacere cu țigări de contrabandă este una dintre cele mai mari afaceri la negru din țară, majoritatea țigărilor fiind aduse din Ucraina sau Serbia, ajungând la noi trecând ilegal granița. Țigările sunt produse în fabrici ascunse și apoi stocate în depozite clandestine, pentru a nu fi interceptate de poliție. Sunt preluate apoi de „cărăuși”, majoritatea minori sub 18 ani sau tineri care trec munții cu baxuri întregi în spate; ei preferă să traverseze zonele des împădurite sau chiar pe crestele munților fie iarna, fie vara pentru a evita interceptarea lor de către polițiștii de la frontieră.

Tentația este mare, nu doar pentru potențialul de a încasa câștiguri mai mari, dar și din pricina că reprezintă pentru mulți singura alegere pentru a face venituri și a putea să-și susțină familiile. Aceste structuri de transport de țigări sunt de multe ori extrem de complexe; precum o caracatiță, ea avînd complici atât ăn primării sau chiar în poliție. Acest fenomen a luat amploare în anii 1990 și de atunci, cum se pare, nu arată semne că s-ar opri, mai ales cu creșterea inflației dar și a scumpirii de țigări din magazine.

Poliția de frontieră a primit două drone de ultimă generație pentru a putea combate contrabanda cu țigări, o faptă aspră pedepsită în țara noastră.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`