Locuitorii comunei Miroslava riscă să fie amendați, după ce la Primărie au ajuns mai multe sesizări! Deșeurile sunt depozitate neconform pe spațiile publice din comună. Primăria a amenajat mai multe puncte de colecatre selectivă a deșeurilor, însă cetățenii le ocolesc
În comuna Miroslava, din județul Iași, gunoaiele sunt depozitate neconform pe spațiile publice sau private. La Primărie au ajuns numeroase sesizări în acest sens, iar autoritățile vor lua măsuri. În comună există mai multe spații special amenajate pentru colectarea selectivă.
„Au fost persoane amendate, dar mai demult. Eu nu sunt omul amenzilor și din acest motiv prefer să informez oamenii, iar mai apoi să găsim împreună rezolvarea. Am pus la dispoziția cetățenilor numeroase metode de colectare a deșeurilor pentru a evita depozitarea neconformă. În urma numeroaselor sesizări venite de la cetățenii comunei, prin care se reclamă faptul că apar tot mai multe depozite de deșeuri abandonate pe terenurile private și publice ale comunei și ținând cont de faptul că în loc să selectăm deșeurile, scade cantitatea de deșeuri selective și crește vertiginos cantitatea de deșeuri menajere. Vă informăm că toți cetățenii au obligația să selecteze deșeurile și să le depoziteze doar în locurile special amenajate în acest scop. În comuna noastră, aceste deșeuri se ridică de la poarta fiecărui cetățean”, a declarat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.
Istoria se repetă în comuna Miroslava. În luna mai 2020, în comuna Miroslava, una din cele mai bogate din întreaga țară, s-a iscat un conflict între conducerea Primăriei și locuitori. Totul a plecat de la gunoiul menajer colectat în localitatea cu 21 de mii de locuitori.
În comuna Miroslava sunt 32 de puncte de colectare a deșeurilor reciclabile
Deșeurile din sticlă se colectează din 32 de puncte fixe distribuite la nivelul comunei. Deșeurile vegetale se depun la platforma de gunoi de grajd din satul Balciu, fără a suporta vreun cost. Pentru deșeurile provenite din construcții și desființări construcții trebuie încheiat un contract separat cu operatorul de salubritate. Deșeurile voluminoase, mobilier, paturi, canapele se ridică gratuit de la poarta cetățenilor o dată pe lună. Încălcarea prevederii legale de depozitare a deșeurilor se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
„Am început să dăm amenzi și să nu ridicăm deșeurile cetățenilor care nu selectează deșeurile. Facem precizarea că asociațiile de proprietari au fost informate că amenda pentru neselectare va fi emisă pe asociația de proprietari și prin urmare toți membrii asociației vor plăti o parte din amenda încasată. Pentru a ne asigura că înțelegem cu toții ce deșeuri intră în fiecare categorie, republicăm ghidul de selectare a deșeurilor. Vă invităm să dăm împreună dovadă de simț civic, inclusiv prin atenționarea vecinilor, atunci când observă că nu selectează corect deșeurile sau le depozitează la întâmplare”, a precizat Corina Darabana, șefa biroului de mediu al Primăriei Miroslava.
În comuna Rediu, din județul Iași, aproximativ 20 de câini sunt crescuți printre gunoaie într-un țarc impovizat pe câmp.