În mijlocul celei de-a treia săptămâni de grevă a profesorilor, negocierile cu Guvernul s-au soldat cu un eșec. Mii de oameni se solidarizează cu cadrele didactice în această situație.
Cu toate acestea, există și o altă perspectivă de luat în considerare, aceea a părinților, care, în ciuda înțelegerii nevoilor profesorilor, se confruntă cu incertitudinea că, copiii lor sunt afectați de această situație.
În contextul pandemiei și al grevei, acești părinți solicită cel puțin evaluarea finală a copiilor lor, considerându-i „generația pandemiei și a grevei”.
Părinții atrag atenția asupra presiunilor mari impuse asupra copiilor lor. Aceștia consideră că această cerință socială are o anumită doză de ipocrizie, deoarece susțin că societatea și școala uită că elevii din clasa a VIII-a sunt cei care au petrecut aproape doi ani în mediul online sau într-un format hibrid, în care orele se desfășurau cu dificultate sau nu deloc, conform Libertatea.ro.
„Este o generație impactată din clasa a V-a, de pandemie, apoi în clasa a VIII-a iei decizia să schimbi sistemul de învățământ de la semestre la module. Ministerul a băgat foarte multe zile libere – poate ele sunt valoroase, dar este grea adaptarea când o faci dintr-odată – ai băgat Școala Verde, o săptămână verde în care nu s-a făcut nimic, în Săptămâna Altfel iar nu s-a făcut nimic. Este ca un lanț, din care tu rupi niște zale, îi scoți pe copii din ritm”, acuză un părinte intervievat de sursa mai sus menționată.
„Ei au avut și pandemia. Le-am mai acordat o minimă atenție primilor absolvenți și celor la un an după și acum, pe aceștia, îi luăm de buni, ca și cum ei n-au prins nicio pandemie. Dar ei sunt generația cea mai afectată, aceeași pandemie au prins-o și acești copii și au prins și o grevă exact înainte de examene. Generația pandemiei și a grevei”, mai spune părintele.
Greva națională a profesorilor continuă
Salariații din învățământ, aflați în grevă, sunt nemulțumiți de promisiunea Guvernului de vineri, ce consta în aplicarea ipotetică a grilei de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând că sumele sunt prea mici.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret», în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, scriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” într-un comunicat de presă.
in perioada grevei kanci salarii