Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București continuă joi audierile în cazul deschis după ce un adolescent de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării din parcul Pantelimon, accidentând mortal un copil de 9 ani și rănind grav o fetiță de 7 ani.
Astăzi, procurorii au citat un prieten al minorului pentru a stabili dacă acesta a mai condus fără permis în trecut. În plus, proprietarul unei mașini avariate în accident a fost invitat la Poliție, fiind întrebat dacă dorește să depună o plângere pentru daunele suferite.
Miercuri, părinților victimelor li s-au comunicat drepturile pe care le au în cadrul procesului penal.
Prietenul tânărului a părăsit audierile după aproximativ o oră, refuzând să ofere declarații presei, conform news.ro.
Adolescentul care a ucis un băiat lângă Parcul Pantelimon vorbea la telefon și inhala gaz ilariant
Incidentul a avut loc pe 28 iulie, în parcul Pantelimon din București. Conform anchetei, adolescentul de 16 ani a pierdut controlul mașinii pe aleea parcării, lovind trei vehicule parcate și proiectând unul dintre ele într-o altă mașină. În timpul acestor manevre, a lovit doi copii, un băiat de 9 ani și sora lui de 7 ani. Băiatul a decedat pe loc, iar fetița a fost grav rănită, suferind amputarea unui picior.
După accident, cei doi tineri implicați au fugit de la locul faptei, predându-se ulterior poliției.
Ancheta a dezvăluit că, inițial, mașina era condusă de un tânăr major, care a schimbat locul cu adolescentul de 16 ani, deși știa că acesta nu deține permis. Tânărul major a rămas în scaunul pasagerului.
Adolescentul este cercetat pentru omor, tentativă de omor, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului. De asemenea, un tânăr de 18 ani este investigat pentru că i-a oferit mașina minorului, deși știa că acesta nu are permis.
Consumul de protoxid de azot
Procurorii au stabilit că, în momentul accidentului, minorul se afla sub influența protoxidului de azot. El a condus mașina pe o distanță de aproximativ 145 de metri, fără a avea permis sau abilități de conducere, și în același timp discuta prin apel video și inhala protoxid de azot dintr-un balon.
Protoxidul de azot, folosit în mod obișnuit ca anestezic, este consumat și recreațional pentru efectele euforice pe termen scurt, similare cu beția, explică anchetatorii.