Prima pagină » Local » Context.ro: Geoană, acuzat de un consultant israelian că îi e dator cu 300.000 de euro. Banii urmau să vină de la Sacha Dragic, patronul Superbet, care a plătit 200.000 de euro pentru adjunctul NATO, în luna iunie
Context.ro: Geoană, acuzat de un consultant israelian că îi e dator cu 300.000 de euro. Banii urmau să vină de la Sacha Dragic, patronul Superbet, care a plătit 200.000 de euro pentru adjunctul NATO, în luna iunie

Context.ro: Geoană, acuzat de un consultant israelian că îi e dator cu 300.000 de euro. Banii urmau să vină de la Sacha Dragic, patronul Superbet, care a plătit 200.000 de euro pentru adjunctul NATO, în luna iunie

22 nov. 2024, 19:54, 7 ,
în Local

Un consultant politic din Israel a povestit într-un interviu exclusiv pentru Context.ro că Mircea Geoană și echipa sa de campanie refuză să-i plătească 300 de mii de euro pentru strategia electorală la care a lucrat.

Același consultant susține că în iunie a fost plătit de omul de afaceri Sacha Dragic, patronul Superbet, cea mai mare companie de pariuri sportive din România, pentru consultanța realizată pentru Mircea Geoană.

Expertul a povestit și cum îl consilia pe Geoană încă din martie și că s-a întâlnit cu el pentru negocieri la finalul anului 2023, inclusiv în Bruxelles, în timp ce actualul candidat la prezidențiale era numărul doi în NATO.

Documentele consultate de Context.ro indică faptul că unul dintre subcontractorii care au lucrat în campanie pentru Geoană este implicat în scandalul scurgerii de informații confidențiale pe care fostul consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis presei.

Mircea Geoană, echipa sa de campanie și Sacha Dragic nu au răspuns solicitării Context.ro de a transmite un punct de vedere.

Mordechai Sender este un consultant politic din Israel, care spune că are o experiență de 50 de ani în acest domeniu. Joi, 21 noiembrie, Sender a contactat redacția Context.ro și a povestit cum l-a consiliat pe Mircea Geoană, pe care îl acuză că este rău-platnic.

Negocierile cu Geoană au avut loc în Bruxelles și în București, începând cu finalul anului 2023, atunci când Geoană era încă numărul 2 în NATO, susține consultantul: “Am început, din câte îmi amintesc, spre sfârșitul anului 2023 (…) Era ceva de genul octombrie sau noiembrie, la Bruxelles. Apoi am fost de mai multe ori la București. Toate negocierile mele au fost cu Ana (Cătăuță n.red.)”.

Mordechai Sender: „Am început să lucrăm de la 1 martie”

Consultantul israelian a declarat pentru Context.ro că a început să lucreze efectiv pentru campania lui Geoană la 1 martie 2024, după negocierile care au durat câteva luni, majoritatea duse cu Ana Cătăuță, fosta consilieră a lui Geoană, când acesta era președinte al PSD.

Contractul inițial a fost semnat cu ONG-ul România 2030, susține Sender.

„Făceam aproape totul pentru campania lui – strategie, politică, distribuție, publicitate, totul”, spune consultantul israelian.

Sender susține că la acel moment s-au înțeles pentru o plată de 175.000 de euro pe lună, timp de 5 luni, deci un total de 875.000 de euro. Spune că ONG-ul i-a plătit la început 300.000 de euro, după care a mai primit o plată de 75.000 de euro.

La solicitarea Context.ro, reprezentanții ONG-ului susțin că nu au fost implicați în campania niciunui candidat la președinție și că „obiectul contractului cu compania israeliană nu a avut nicio legătură” cu Mircea Geoană:

„Asociația Proiectul Romania 2030 este o asociația apolitică, și care nu a fost implicată în campania electorală a niciun candidat la Președinție, Parlament sau în alegerile locale. Asociația PROIECTUL ROMANIA 2030 este un think tank pentru politici publice, care colaborează activ cu organizații internaționale de profil. Obiectul contractului cu compania israeliană menționată de dvs nu a avut nicio legătură cu cele menționate de dvs in solicitarea de clarificări. Există însă o situație litigioasă în legătură cu acest raport comercial, și mai mult decât atât relația respectivă juridică va face obiectul și altor acțiuni judiciare . Având în vedere clauza de confidențialitate între părți, dar și natura juridică a demersurile, nu putem la acest moment să facem alte precizări referitoare la acest litigiu. Menționăm însă fără echivoc că nu cunoaștem nimic referitor la eventuale plăți făcute de compania israeliană către alte companii, sau plăți făcute către aceștia( de alte companii offshore cum ati menționat dvs), și nu cunoaștem natura juridică a raporturile dintre ei”, este răspunsul transmis de Asociația Proiectul România 2030 la solicitarea Context.ro.

O serie de mesaje puse la dispoziție de către consultantul israelian arată însă că i-a scris Ioanei Mateș, reprezentanta asociației, despre campania electorală: „Bună Ioana, te rog frumos să încetați să mă ignorați pe mine și pe contractul nostru și să transferați plata în mai așa cum s-a convenit, fără nicio întârziere. Știți că fac tot ce este necesar și posibil pentru a economisi bani și pentru a câștiga alegerile. Aștept cu nerăbdare să primesc rapid azi sau mâine cel mai târziu, deoarece trebuie să-mi plătesc echipa”.

Cine e Asociația Proiectul România 2030

Asociația Proiectul România 2030 (România 2030 n.red.) a fost co-fondată de aceeași avocată care e și membru fondator al România Renaște, platforma care îl susține oficial pe Mircea Geoană în campania electorală pentru președinție.

În decembrie 2021, avocata Ioana Mateș a devenit acționară în compania New Machiavelli Communications SRL. Firma deține din 2018 site-ul mirceageoana.ro. În momentul înregistrării paginii de net, New Machiavelli Communications SRL era deținută de Ana Maria Cătăuță, fosta consilieră a lui Geoană, când acesta era președinte al PSD. Cătăuță este acum deputat PSD și membru al Adunării Parlamentare a NATO din 2022. În perioada iulie-octombrie 2023, am identificat că Mircea Geoană a participat la opt din 12 evenimente organizate de Proiectul România 2030.

Mircea Geoană, la unul dintre evenimentele susținute de Asociația Proiectul România 2030

Ulterior, consultantul israelian susține că i s-a făcut cunoștință cu Sacha Dragic, care urma să îi vireze alte două tranșe de 200.000 de dolari fiecare.

„Mi-a făcut cunoștință cu el și apoi m-a sunat și mi-a spus: o să primești 200.000 de euro, și am făcut un contract cu el, și a virat 200.000 de euro, din câte îmi amintesc, pe 7 iunie”, susține Sender, care spune că a doua tranșă de 200.000 de euro pe care trebuia să o primească în două săptămâni nu a mai venit.

Contractul în baza căruia consultantul israelian susține că a primit 200.000 de euro de la Sacha Dragic pentru munca pe care a făcut-o în campania lui Geoană, când încă era numărul doi la NATO, a fost semnat la finalul lunii mai. Contractul s-a semnat între un offshore din Cipru și o companie din Bulgaria, controlată de un asociat al consultantului Mordechai Sender. Contractul are două pagini și jumătate și a fost încheiat pentru două luni de zile. Scopul contractului este neobișnuit: să creeze brand awarness pentru compania din Cipru, o jurisdicție folosită însă în mod frecvent pentru a ascunde proprietarii companiilor.

Cine este Sacha Dragic și legătura cu Remus Ștefureac de la INSCOP

Sacha Dragic (sursa foto: Captură video)

Sacha Dragic este fondatorul grupului Superbet, unul dintre cei mai mari jucători din sectorul de pariuri din Europa și cel mai mare plătitor de reclame online din România, cu 7,8 milioane de euro.

În prezent, Dragic e implicat și pe piața media și sectorul imobiliar. Conform G4Media, la site-ul Informat.ro, un agregator de știri, Fundația Dragic deține 80%, alături de Remus Ștefureac – 20%, omul din spatele companiei de sondaje Inscop, companie care l-a poziționat pe Mircea Geoană în majoritatea sondajelor din precampania electorală pe primul lor. Ștefureac este unul dintre administratorii Niro Investments, companie controlată de Nicolae Dumitru, condamnat, în 2016, la închisoare pentru trafic de influenţă și plata unei despăgubiri de două milioane de dolari şi un milion de euro în dosarul Microsoft. Fondul de investiții D Craig Holding SA, controlat de Dragic și soția sa, a cumpărat recent 2 milioane de acțiuni emise de One United Properties, grup care deține clădirea de birouri în care staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană și-a desfășurat activitatea. Augusta Dragic face parte din conducerea grupului ONE. SB Advanced Systems, offsore-ul care ar fi plătit pentru campania lui Mircea Geoană, este asociat cu SUPERBET HOLDING – S.R.L. (fosta Superbet Holding – S.A.) în X GAming SA și deține dreptul de utilizare a mărcii “Superbet”. Dragic este unul dintre managerii fondului de investiții Mozaik, care a primit recent 25 de milioane de euro din PNRR pentru investiții în afaceri locale.

Consultantul israelian spune că îi va da în judecată pentru cei 300.000 de euro pe care susține că îi mai are de primit de la campania lui Mircea Geoană: “Bineînțeles că îi voi da în judecată, voi merge până la capăt, astfel încât presa să vadă totul (…) pentru că nu este vorba de salariul viitor, este vorba de muncă și de ceea ce am plătit până la sfârșitul lunii iulie”, spune Sender.

„(…) Eu de fapt l-am implorat: nu vreau să vă fac rău și el a spus „aveți încredere în mine, voi plăti totul”, dar știam că dacă nu o vor face înainte de alegeri, după alegeri puteți vorbi la perete”, mai susține consultantul israelian Sender.

Documentele și informațiile consultate de Context.ro arată că în campania lui Geoană a fost implicat și Srulik Einhorn, fostul consultant al lui Alexander Vucic, despre care presa israeliană a scris că este implicat în scandalul scurgerii de informații confidențiale pe care fostul consilier al lui Netanyahu le-a transmis presei pentru a îmbunătăți imaginea premierului israelian în criza ostaticilor din Gaza.

Mircea Geoană, echipa sa de campanie și Sacha Dragic nu au răspuns solicitării Context.ro de a transmite un punct de vedere.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`