Prima pagină » Business în România » Contează să ai studii pentru un job bine plătit? Unde te angajezi cu 1.000 de euro salariu?

Contează să ai studii pentru un job bine plătit? Unde te angajezi cu 1.000 de euro salariu?

17 iun. 2024, 13:04, 3 ,
în Business în România

Tinerii se întreabă dacă este important să ai studii superioare pentru un job bine plătit. Majoritatea dintre aceștia caută joburi cu un minim 1.000 de euro salariu.

La debutul carierei, un tânăr câștigă în medie 3.500 de lei net lunar. Cât de bine este pregătit și sectorul în care se încadrează sunt factorii cheie în stabilirea salariului. Sectoarele cu salarii de pornire de peste 1.000 de euro net sunt cele în care se întâmpină dificultăți în recrutare.

Ce impact au studille pentru un job bine plătit?

În primii ani de activitate profesională, una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de câștigurile inițiale. Datele de la Salario, comparatorul salarial al platformei de recrutare eJobs, arată că tinerii încep de la aproximativ 3.500 de lei net lunar.

Potrivit CEO-ului eJobs, Bogdan Badea, pentru angajatori contează mai puțin dacă un candidat are studii umaniste sau științifice, decât competențele pe care le deține și dorința de a învăța. De asemenea, domeniul de activitate joacă un rol crucial. De exemplu, în IT salariul de intrare este în medie 4.500 de lei, în timp ce în marketing este de aproximativ 3.200 de lei.

Aceste diferențe reflectă mai mult nivelul salarial al domeniului decât impactul direct al studiilor absolvite. „Astfel, un candidat cu studii tehnice care se angajează în marketing va avea un salariu similar cu un alt candidat tehnic care se încadrează în același domeniu”, a explicat CEO-ul eJobs, potrivit zf.ro.

Sectorul în care lucrezi este determinant pentru nivelul salarial. Industriile cum ar fi IT, telecomunicațiile și sectorul financiar oferă remunerații mai mari comparativ cu retailul sau serviciile.

„În consecință, domeniile care oferă salarii de început de peste 1.000 de euro net sunt cele care se confruntă cu dificultăți în recrutare.

Poți câștiga 1.000 de euro chiar dacă nu ai studii superioare

Absolvenții de liceu sau cei din învățământul dual pot ajunge, de asemenea, să câștige aproape 1.000 de euro, în funcție de nevoile sectorului în care se specializează. Potențialul de câștig poate varia între 2.500 și 4.000 de lei, în funcție de sectorul care recrutează intens și oferă salarii peste medie, cum ar fi construcțiile”, a subliniat Bogdan Badea.

Platforma eJobs listează în prezent peste 18.000 de poziții disponibile pentru candidații la început de carieră, reflectând o ofertă generoasă în acest segment. De la începutul anului au fost publicate peste 93.000 de joburi entry-level.

Companiile sunt deschise să integreze tinerii în echipele lor și să îi formeze profesional, afirmă Bogdan Badea. Mai important decât experiența sau educația avansată, organizațiile caută disponibilitate și deschidere la învățare în candidații tineri.

„Angajatorii sunt deschiși să îi integreze în echipele lor, să îi angajeze și să îi formeze profesional, punând accent pe disponibilitatea și dorința de a învăța a candidaților tineri”, a concluzionat el.

Schimbările economice globale vor influența semnificativ piața locurilor de muncă în următorii ani. Până în 2030, se prevede că cererea de energie va crește cu 50%, iar cea de apă cu 40%, ceea ce va determina adaptări considerabile în sectoarele implicate.

În viitor, joburile din domeniul digital vor juca un rol crucial în economie, dar nu numai acestea vor fi în centrul atenției. În România, indiferent de regiune, profesioniștii din IT au fost cei mai bine plătiți în ultimul an, cu o medie lunară de 6.500 de lei. Urmează în topul salariilor mari cei din managementul de proiect și cercetare/dezvoltare, cu câștiguri medii de 6.000 de lei pe lună, iar pe locul trei se află managerii, cu 5.500 de lei. Pe poziția a patra sunt angajații din construcții și instalații, cu un salariu mediu lunar de 5.000 de lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *