Consumul regulat de carne este asociat cu o serie de boli pe care cercetătorii nu le luaseră în considerare anterior, potrivit unui studiu amplu realizat de o echipă de la Universitatea din Oxford.
Rezultatele asociază aportul regulat de carne cu un risc mai mare de diferite boli, inclusiv boli de inimă, pneumonie și diabet, dar un risc mai mic de anemie cu deficit de fier. Studiul este publicat astăzi în BMC Medicine.
Dovezi coerente au arătat că consumul excesiv de carne roșie și carne procesată (cum ar fi slănină și cârnați) poate fi asociat cu o probabilitate crescută de a dezvolta cancer colorectal. Dar până acum, nu era clar dacă un consum ridicat de carne, în general, ar putea crește sau reduce riscul altor boli necanceroase.
Consumul regulat de carne, legat de o gamă largă de boli
Acest lucru a fost investigat într-un nou studiu de cohorte mari, care a utilizat date de la aproape 475.000 de adulți din Marea Britanie, care au fost monitorizați pentru 25 de cauze majore ale internărilor necanceroase în spitale. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar prin care și-au evaluat obiceiurile alimentare (inclusiv aportul de carne), după care au fost urmăriți pentru o perioadă medie de opt ani.
În general, participanții care au consumat în mod regulat carne roșie neprelucrată și carne procesată (de trei sau mai multe ori pe săptămână) au fost mai predispuși decât consumatorii ocazionali de carne să fumeze, să bea alcool, să aibă supraponderalitate sau obezitate și să consume mai puține fructe și legume, fibre și pește.
Cu toate acestea, după luarea în considerare a acestor factori, rezultatele au indicat că:
Consumul mai mare de carne roșie neprelucrată și carne procesată combinata a fost asociat cu riscuri mai mari de boli cardiace ischemice, pneumonie, boli diverticulare, polipi de colon și diabet. De exemplu, fiecare 70 g de carne roșie și aportul de carne procesată a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de boală cardiacă ischemică și cu un risc cu 30% mai mare de diabet.
Consumul mai mare de carne de pasăre a fost asociat cu riscuri mai mari de boală de reflux gastro-esofagian, gastrită și duodenită, boală diverticulară, boală a vezicii biliare și diabet. Fiecare consum de carne de pasăre cu 30 g mai mare a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare de boală de reflux gastro-esofagian și cu un risc cu 14% mai mare de diabet.
Majoritatea acestor asociații pozitive au fost reduse dacă s-a luat în considerare indicele de masă corporală (IMC, o măsură a greutății corporale).
Echipa a constatat, de asemenea, că aporturile mai mari de carne roșie neprelucrată și carne de pasăre au fost asociate cu un risc mai mic de anemie cu deficit de fier. Riscul a fost cu 20% mai mic cu fiecare 50g in plus pe zi de aport de carne roșie neprelucrată și cu 17% mai mic cu fiecare 30g in plus pe zi de aport de carne de pasăre. Un aport mai mare de carne procesată nu a fost asociat cu riscul de anemie cu deficit de fier.
Echipa de cercetare sugerează că carnea roșie neprelucrată și carnea procesată pot crește riscul de boli cardiace ischemice, deoarece acestea sunt surse dietetice majore de acizi grași saturați. Acestea pot crește colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), un factor de risc stabilit pentru bolile cardiace ischemice.
Boli prevenite prin scăderea consumului de carne
Autorul principal Dr. Keren Papier, de la Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford, a declarat:
„Știm de mult că consumul de carne roșie neprelucrată și carne procesată este probabil cancerigen și această cercetare este prima care evaluează riscul din 25 de condiții de sănătate necanceroase în raport cu aportul de carne într-un studiu.”
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua dacă diferențele de risc pe care le-am observat în raport cu aportul de carne reflectă relații de cauzalitate și, în caz afirmativ, măsura în care aceste boli ar putea fi prevenite prin scăderea consumului de carne. Rezultatul că consumul de carne este asociat cu un risc mai scăzut de anemie cu deficit de fier, indică totuși că persoanele care nu mănâncă carne trebuie să fie atente să obțină suficient fier, prin surse dietetice sau suplimente.”
Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă ca oamenii să limiteze consumul de carne roșie la cel mult trei porții pe săptămână (în jur de 350-500g), iar carnea procesată ar trebui consumată rar, chiar deloc.