Consumul mai multor cesti de cafea în fiecare zi poate fi legat de un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată, sugerează o analiză publicată în jurnalul online BMJ Open.
Fiecare ceașcă zilnică suplimentară de cafea a fost asociată cu o reducere a riscului relativ de aproape 1%, arată rezultatele.
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer și a șasea cauză principală de deces prin cancer la bărbați. Aproape trei din patru cazuri apar în tarile dezvoltate și, din anii 1970, cazurile au crescut brusc în țările asiatice, inclusiv în Japonia, Singapore și China.
Consumul de cafea a fost legat de un risc relativ mai scăzut de cancer
Consumul de cafea a fost legat de un risc relativ mai scăzut de cancer de ficat, intestin și sân, dar încă nu există dovezi concludente privind rolul său potențial în reducerea riscului de cancer de prostată.
În încercarea de a avansa înțelegerea problemei, cercetătorii au cercetat baze de date ale unor studii relevante publicate până în septembrie 2020.
Acestia au pus cap la cap datele cu privire la riscul de cancer de prostată asociat cu cel mai mare consum, comparativ cu cel mai mic consum de cafea. 13 au raportat riscul asociat cu o ceașcă zilnică suplimentară. Cel mai ridicat nivel de consum a variat de la 2 la 9 sau mai multe cesti pe zi; cel mai scăzut nivel a variat de la nici una la mai puțin de 2 cesti pe zi.
Studiile incluse au fost realizate în America de Nord (7), Europa (7) și Japonia (2). Au inclus mai mult de 1 milion de bărbați (1.081, 586) dintre care 57.732 au dezvoltat cancer de prostată.
Comparativ cu cea mai mică categorie de consum de cafea, cea mai mare categorie a fost asociată cu o reducere a riscului de cancer de prostată de 9%. Și fiecare cească zilnică suplimentară a fost asociată cu o reducere a riscului de 1%.
Consumul mai mare de cafea, legat de un risc mai scăzut de cancer de prostată
Aprofundarea ulterioară a analizei la cancerul de prostată localizat și avansat a arătat că, comparativ cu aportul cel mai mic, aportul cel mai mare a fost asociat cu un risc cu 7% mai mic de cancer de prostată localizat și cu un risc cu 12%-16% mai mic pentru cancerul de prostată avansat, respectiv fatal.
Cercetătorii recunosc că, din cauza proiectării observaționale a studiilor incluse, factorii nemăsurați sau necontrolați din studiile inițiale ar fi putut distorsiona estimarea riscului cumulat.
Tipul de cafea și metodele de preparare au variat între studii. Proiectarea și metodele studiilor incluse au variat, de asemenea, astfel încât este necesară prudență în interpretarea constatărilor, spun cercetatorii. Cu toate acestea, există explicații biologice plauzibile pentru descoperirile lor, subliniază ei, potrivit Medical Xpress.
Cafeaua îmbunătățește metabolismul glucozei, are efecte antiinflamatorii și antioxidante și afectează nivelurile hormonilor sexuali, toate acestea putând influența inițierea, dezvoltarea și progresia cancerului de prostată.
Cercetatorii concluzionează: „Acest studiu sugerează că consumul crescut de cafea poate fi asociat cu un risc redus de cancer de prostată. Cercetări suplimentare sunt încă justificate pentru a explora mecanismele de bază și compușii activi din cafea”.
In cazul in care asocierea se dovedeste in continuare a fi un efect cauzal, barbatii ar putea fi incurajati sa creasca consumul de cafea pentru a reduce potential riscul de cancer de prostata.