Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Consumul frecvent de canabis, legat de un IQ mai mic la tineri
Consumul frecvent de canabis, legat de un IQ mai mic la tineri

Consumul frecvent de canabis, legat de un IQ mai mic la tineri

01 feb. 2021, 17:58,
în Sanatate

Adolescenții care consumă canabis în mod regulat pot experimenta o scădere a coeficientului lor de inteligență (IQ) în timp.

Utilizarea regulată a canabisului în timpul adolescenței nu este lipsită de consecințe pentru sănătatea intelectuală a adolescenților.

Publicat pe 27 ianuarie în revista Psychological Medicine din Cambridge University Press, un nou studiu evidențiază astfel o scădere substanțială a coeficientului de inteligență (IQ) la tineri. Studiul este o meta-analiză a șapte publicații științifice, incluzând un total de 808 adolescenți fumători de canabis cel puțin o dată pe săptămână, timp de cel puțin șase luni, și 5.308 cazuri de „control” ale adolescenților care nu folosesc acest medicament.

Fiecare studiu analizat a inclus un scor IQ „de bază” înainte de începerea consumului de canabis și un scor IQ calculat la sfârșitul urmăririi. Tinerii incluși în această lucrare aveau cel putin 18 ani, deși un studiu a urmarit si tineri de până la 38 de ani. Publicațiile au variat în ceea ce privește măsurile lor de consum de canabis, unele pe baza raportului de sine al participanților sau a criteriilor clinice de dependență, potrivit Medical Xpress.

De ce consumul frecvent de canabis, legat de un IQ mai mic la tineri?

După analiza datelor colectate, cercetătorii au observat o scădere de aproximativ 2 puncte IQ în timp la tinerii care consumau canabis în mod regulat, comparativ cu grupul de control, care nu consuma. Această scădere a IQ-ului ar fi legată în principal de o reducere a IQ-ului verbal, abilitatea de a înțelege și de a folosi cuvinte, care, adăugată la IQ-ul de performanță, dă IQ-ul total.

„Cercetările anterioare ne arată că tinerii care consumă canabis au adesea rezultate mai grave în viață decât colegii lor și prezintă un risc crescut de boli mentale grave, cum ar fi schizofrenia. Pierderea punctelor IQ la începutul vieții ar putea avea efecte semnificative asupra performanței academice și asupra perspectivelor viitoare de angajare”, a comentat Mary Cannon, autorul principal al studiului efectuat de Universitatea de Medicină din Dublin.

„Consumul de canabis în rândul tinerilor este foarte îngrijorător, deoarece creierul în curs de dezvoltare poate fi deosebit de vulnerabil în acest timp. Rezultatele acestui studiu ne ajută să înțelegem mai bine această importantă problemă de sănătate publică”, a adăugat dr. Emmet Power, co-autor al studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *