Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Consumul excesiv de antiinflamatoare poate avea efecte severe asupra organismului
Consumul excesiv de antiinflamatoare poate avea efecte severe asupra organismului

Consumul excesiv de antiinflamatoare poate avea efecte severe asupra organismului

05 mart. 2012, 21:38,
Tudor Ciuhodaru, în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:273611;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezinta o categorie de medicatie utilizata astazi pe cale larga in numeroase boli, in special datorita efectului  analgetic, dar nu numai @ Au si efect de reducere a inflamatiei, ceea ce determina utilizarea in tot felul de afectiuni reumatismale cronice, precum si efect de reducere a febrei, aspect care determina utilizarea lor in orice infectie

Constatam in fiecare primavara cresterea consumului de antiinflamatoare nesteroidine, in special legate de afectiunile respiratorii acute. Acestea reprezinta o categorie de medicatie utilizata astazi pe cale larga in numeroase boli, in special datorita efectului analgetic, dar nu numai – au si efect de reducere a inflamatiei, ceea ce determina utilizarea in tot felul de afectiuni reumatismale cronice, precum si efect de reducere a febrei (aspect care determina utilizarea lor in orice infectie). De la banalele Aspirina, Paracetamol, Algocalmin pana la mult mai „sofisticatele” Ibuprofen (Nurofen), Ketorolac (Ketorol), Celecoxib (Celebrex) etc., toate aceste medicamente sunt extrem de accesibile, în majoritatea situatiilor nefiind nevoie de reteta pentru a le achizitiona. Aceasta accesibilitate nu trebuie sa ne duca, însa, la concluzia ca ele sunt lipsite de riscuri. Utilizarea lor, mai ales cea abuziva, cantitativ si/sau din perspectiva duratei, determina efecte secundare, caracteristice si, de asemenea, importante din punctul de vedere al gravitatii fiind: provocarea sau agravarea unor afectiuni gastrice – gastrite, ulcer si complicatii ale acestora, hemoragii digestive superioare, afectarea functiei renale. Se poate ajunge la insuficienta renala si necesitatea dializei si pot interfera cu coagularea sângelui (agregarea trombocitelor), efect toxic la nivelul maduvei osoase, blocându-se astfel sinteza.

Cum evitam efectele secundare

De mentionat ca aceste efecte secundare sunt comune nenumaratelor tipuri de medicamente ce fac parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene. Atipic din acest punct de vedere, al efectelor secundare, este Paracetamolul, care nu este nefrotoxic si totodata este lipsit si de efecte secundare gastrice, dar supradozarea poate determina insuficienta hepatica la o persoana anterior sanatoasa sau poate agrava pâna la insuficienta hepatica o boala de ficat preexistenta.
Un alt efect secundar particular este al Aspirinei (si, bineînteles, al tuturor medicamentelor ce o contin) – sindromul Reye, maladie rara, dar extrem de severa, care consta în afectarea simultana, hepatica si neurologica, a copiilor dupa consum de aspirina în contextul unei viroze respiratorii. Din cauza unui efect secundar redutabil, agranulocitoza – adica disparitia din sânge a celulelor albe, ce au rol de îndepartare a bacteriillor din organism, fapt care face ca organismul sa nu se mai poata apara de multitudinea infectiilor la care este expus – Algocalminul este scos de pe piata în anumite tari. De mentionat, însa, ca incidenta acestui efect secundar este mica (1 la 1 milion), iar la noi în tara nu s-au semnalat astfel de cazuri. Uneori nu este vorba de supradozare sau de utilizare îndelungata (ani), ci de asocierea a doua medicamente care au acelasi efect secundar, lucru care va determina cresterea riscului de aparitie a acelui efect nedorit, fie ca este vorba de toxicitate renala, hepatica, risc de hemoragie etc.

Pentru a evita efectele nedorite si, majoritatea, periculoase trebuie respectate o serie de reguli pe care le gasim în prospectul fiecarui medicament sau care ne sunt aduse la cunostinta de doctor: tipul antiinflamatorului – alegerea unui anumit medicament în functie de particularitatile fiecarui pacient – vârsta, sarcina, alte boli concomitente, alte tratamente concomitente, alergii – doza, ritm, durata administrarii – nedepasirea dozelor maxime admise, precum si evitarea utilizarii cronice.

Recomandari

NU va administrati singuri medicatia sau la recomandarea prietenilor ori a rudelor; NU va modificati ritmul de administrare conform principiului „o pastila e buna, dar doua sunt si mai bune” intrucat riscati sa nu-si mai faca efectul sau sa creasca riscul de efecte secundare; NU asociati antiinflamatoare diferite (cititi prospectul si veti constata ca multe se regasesc in diferite preparate); NU le asociati cu alcool (isi potenteaza efectele neuropsihice si cele toxice), chiar daca nu sunt antibiotice; NU le asociati cu alte medicamente fara a intreba medicul intrucat glucocorticoizii cresc riscul de ulceratii si hemoragii digestive; tromboliticele maresc riscul hemoragic; metetrexatul creste toxicitatea hematologica; inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei prezinta risc de insuficienta renala acuta; diureticele scad efectul diuretic si exista risc de hiperpotasemie la diureticele antialdosteronice; antihipertensive au tendinta de retentie hidrosalina, fiind necesara monitorizarea tratamentului antihipertensiv; Beta-blocante scad efectul antihipertensiv; digoxina creste concentratia plasmatica a acesteia si riscul efectelor toxice; medicamentele care provoaca reactii de fotosensibilizare prezinta efecte aditive de fotosensibilizare.

Contraindicatiile acestei medicatii

Hipersensibilitate la orice antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienti. Ulcer gastro-duodenal acut, sângerari ale mucoasei gastrointestinale sau la pacienti care, în antecedente, au avut ulcer gastro-duodenal. Hemoragii cerebro-vasculare suspicionate / dovedite sau diateze hemoragice, inclusiv tulburari de coagulare. Astmul bronsic sau edem angioneurotic. Copii cu vârste sub 16 ani. Sarcina si alaptarea.

Pacienti carora li se administreaza antiagregante plachetare anticoagulante, inclusiv doze mici de heparina (2500-5000 UI la 12 ore). Preoperator sau intraoperator, deoarece creste riscul de sângerare prin inhibarea agregarii plachetare.

Concluzionând, antiinflamatoarele nesteroidiene, asa-numitele “analgezice minore”, nu sunt medicamente lipsite de riscuri, iar aceste riscuri pot fi letale în anumite conditii. Întelegând acest lucru, automat întelegem si faptul ca prescrierea si administrarea lor, mai ales daca sunt necesare mai mult de una – doua doze, trebuie sa se supuna acelorasi reguli ca orice alt tratament, cum ar fi, de exemplu, pentru hipertensiune arteriala, astm, cancer si asa mai departe.

Decizia initierii unui tratament analgetic / antiinflamator / antipiretic cu antiinflamatoare nesteroidiene trebuie sa fie una informata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *