Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Consumul de menta. Cand poti folosi planta proaspata si cand este indicata in stare uscata
Consumul de menta. Cand poti folosi planta proaspata si cand este indicata in stare uscata

Consumul de menta. Cand poti folosi planta proaspata si cand este indicata in stare uscata

15 mai 2016, 09:39,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:65592;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Folosite frecvent in prepararea limonadei sau la inghetata, frunzele de menta pot fi periculoase pentru organism. In ceea ce-i priveste pe copii, specialistii spun ca este contraindicat ca ei sa consume menta proaspata.

Menta este recunoscuta pentru beneficiile sale uimitoare, mai ales in cazul afectiunilor digestive si respiratorii, Cu toate acestea, consumul mentei in forma proaspata nu este indicat, mai ales in cazul persoanelor predispuse pentru anumite afectiuni.

Fitoterapeutul Elena Josan afirma ca menta proapsata contine anumite toxine, motiv pentru care recomanda folosirea ei in infuzii sau sub forma de uleiuri si creme.

Cum sa folosim menta ca medicament

Cand folosim menta proaspata
Menta proaspata este benefica doar pentru uz extern, legaturile cu menta facand adevarate minuni in cazul durerilor de cap sau pentru mamicile care au probleme cu alaptarea, stimuland lactatia daca frunzele se aplica direct pe sani.

„Frunzele de menta proaspata pot fi toxica pentru organism, din cauza uleiurilor eterice, de aceea este recomandat sa fie folosita in ceaiuri sau pentru uz extern. In cazul tuturor plantelor medicinale, inainte de a le cunoaste beneficiile trebuie sa le stim contraindicatiile, sa stim cand ne face bine si cand ne poate face rau. Consumata de o persoana care sufera de anumite afectiuni sau care este predispusa catre anumite boli, menta, ca si oricare alta planta medicinala, poate face rau”, avertizeaza fitoterapeutul Elena Josan.

Cand trebuie evitata menta
Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune sau care au o aciditate scazuta a sucului gastric. Folosirea indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii si, ca rezultat, la incontinenta urinara. in cazul barbatilor, consumul de ceai de menta pe termen lung poate duce la scaderea potentei.

Deoarece principalul ingredient activ este mentolul, inainte de a bea ceai de menta trebuie sa fiti siguri ca nu sunteti alergici la aceasta substanta. Este recomandat sa consultati medicul daca sunteti predispus la alergii sau suferiti de astm.
„In general, este bine sa ascultam semnalele organismului. Cand simtim ca ceva nu este in regula, dupa ce consumam un anumit ceai, este mai bine sa ne oprim si sa nu mai consumam. Este recomandat sa se consume un singur pahar cu ceai de menta, nu mai mult”, recomanda fitoterapeutul.

Uleiul de menta. 5 utilizari de top

Beneficiile ceaiului de menta
Menta este o sursa excelenta de vitamine (A, B2, C), acid folic, fier magneziu sau acizi grasi omega 3. Este recunoscuta pentru proprietatile analgezice si antiinflamatorii, decongestionante, expectorante si antivirale. Este considerata si un remediu excelent pentru calmarea durerilor gastrice.

Ceaiul de menta amelioreaza durerile dentare, dar si migrenele. In cazul durerilor de cap, pe langa un pahar cu ceai de menta, fitoterapeutul Elena Josan recomanda si frunzele proaspete de menta, care se aplica in zona capului.

O cura de ceai de menta face minuni si in cazul afectiunilor gastrointestinale: reduce balonarea, trateaza diareea dar si crampele intestinale. Infuzia de menta este recomandata si celor care sufera de afectiuni biliare, stimuland activitatea vezicii biliare.

Ceaiul de menta are efecte puternice si asupra sistemului nervos, trateaza anxietatea si are efect linistitor, de aceea se recomanda a se consuma seara.

Ceaiul de menta are efecte calmante si in cazul bebelusilor care sufera de colici, insa fitoterapeutii recomanda ca administrarea ceiului sa se faca numai dupa consultarea unui medic pediatru.

Pentru a-si pastra aroma si proprietatile, menta trebuie recoltata cand este pe jumatate inflorita, iar uscarea se face la intuneric.

Ceaiul de menta. Cum se prepara corect si ce afectiuni poate trata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`