Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Consumul de alimente sănătoase, mai important decât greutatea pe care o aveți
Consumul de alimente sănătoase, mai important decât greutatea pe care o aveți

Consumul de alimente sănătoase, mai important decât greutatea pe care o aveți

19 sept. 2020, 09:26,
în Sanatate

Pentru mulți dintre noi, pierderea în greutate – cu scopul de a fi mai sănătos în general – s-a dovedit notoriu dificilă. Factorii din afara vointei noastre, de la genetică și dependența de anumite medicamente, la restricții de timp și bani, pot face acest lucru și mai dur. Dar poate că ne concentrăm prea mult pe un lucru greșit. Un nou studiu sugerează că, dacă mâncați tipuri de alimente mai sănătoase, unele dintre riscurile pentru sănătate asociate creșterii greutății corporale pot fi totuși reduse. Asadar, consumul de alimente sănătoase poate fi mai important decât greutatea pe care o aveți!

O analiză a datelor de la 79.003 de adulți suedezi a constatat că persoanele care respectă în cea mai mare parte o dietă asemănătoare celei mediteraneene – una bogată în cereale integrale, fructe, legume, pește și ulei de măsline – au avut rezultate mai bune in ceea ce priveste speranta de viata, indiferent de greutatea lor.

O echipă de cercetători suedezi și americani a folosit date colectate de-a lungul a 21 de ani, implicând răspunsuri la 350 de întrebări, cu cel puțin 96 despre alimente, oferite voluntar de participanți de sex masculin și feminin în cadrul a două programe.

Rate mai mari de mortalitate

Cei care s-au abătut de la o dietă mediteraneană, chiar și atunci când greutatea lor a fost clasificată ca normală, au avut rate mai mari de mortalitate.

„Aceste rezultate indică faptul că aderarea la diete sănătoase, cum ar fi o dietă mediteraneană, poate fi un accent mai adecvat decât evitarea obezității pentru prevenirea mortalității globale”, au scris autorii.

Cu toate acestea, există încă un factor de mortalitate mai rău pentru persoanele care trăiesc cu obezitate: bolile cardiovasculare. Acest lucru s-ar putea datora factorilor genetici comuni între greutatea mai mare și bolile de inimă sau poate este necesară o urmărire mai strictă a unei diete sănătoase pentru a compensa factorii de risc de obezitate, sugerează cercetătorii, potrivit Science Alert.

„Studiul nostru observațional al asociațiilor de dietă și indicele de masă corporală cu mortalitatea nu poate dovedi că pierderea în greutate sau modificarea dietei pot reduce riscul de deces”, avertizează echipa, explicând că sunt necesare studii clinice pentru mai multă certitudine. Dar este greu să îi faci pe participanți să le adere pe termen lung.

Cu tot mai mulți oameni care trăiesc cu obezitate, nevoia de a înțelege această problemă complexă devine mai presantă. Indicele ridicat de masă corporală (IMC) a fost asociat cu 4 milioane de decese la nivel mondial în 2015, mai mult de două treimi dintre ele fiind atribuite bolilor de inimă (prima cauză de deces la nivel global).

Beneficiile unei diete mediteraneene

Noile descoperiri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi cu privire la beneficiile unei diete mediteraneene. Această dietă a fost legată de rezultate bune pentru creier și sănătatea mintală, printre altele.

Un studiu din anii 1990 a constatat că trecerea la o dietă mediteraneană după un atac de cord a redus la jumătate toate cauzele mortalității.

Dar și dieta mediteraneană are limitări – cu cel puțin un studiu care subliniază că beneficiile sale pentru sănătate, mult apreciate, pot să nu fie eficiente pentru persoanele care nu își permit să cumpere alimente de calitate superioară.

Persoanele din studiu care au ținut o dietă asemănătoare mediteraneene au fost, de asemenea, mai predispuse să aibă studii superioare, să trăiască alaturi de alții, deci nu singuri, și să facă mai multă mișcare.

Între timp, un studiu din 2018 a indicat că concentrarea pe tipuri de alimente, mai degrabă decât pe porții, poate fi utilă pentru pierderea în greutate.

„Alegerea alimentelor sănătoase, cu conținut scăzut de calorii, a fost mai eficientă și mai durabilă decât simpla încercare de a rezista la porții mari de opțiuni cu calorii mai ridicate”, a spus atunci cercetătorul nutrițional Faris Zuraikat de la Universitatea Penn State.

Cercetătorii noului studiu avertizează că greutatea suplimentară prezintă în continuare riscuri pentru sănătate, iar consumul de alimente sănătoase este mai important decât greutatea pe care o aveți. Această cercetare a fost publicată în PLOS Medicine.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
SportpeSurse
Preferatul lui Gigi Becali poate rata turul 2 al alegerilor! Cine este favorit în turul 1 și cum arată cotele pentru finala prezidențială de pe 18 mai
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`