Prima pagină » Titlurile zilei » Construcțiile de la parterul mai multor blocuri din Iași trebuie demolate sau băgate în legalitate. Ieșenii care și-au lărgit balcoanele sunt amendați de echipele Biroului Control Urbanism și obligați să-și scoată autorizații de construire
Construcțiile de la parterul mai multor blocuri din Iași trebuie demolate sau băgate în legalitate. Ieșenii care și-au lărgit balcoanele sunt amendați de echipele Biroului Control Urbanism și obligați să-și scoată autorizații de construire

Construcțiile de la parterul mai multor blocuri din Iași trebuie demolate sau băgate în legalitate. Ieșenii care și-au lărgit balcoanele sunt amendați de echipele Biroului Control Urbanism și obligați să-și scoată autorizații de construire

01 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Există numeroase anexe și construcții improvizate la parterul mai multor blocuri din Iași care au fost realizate fără respectarea formelor legale și a regulamentelor în construcții. De-a lungul anilor, ieșenii care dețin apartamente la parter de bloc au profitat de legislația permisivă și de faptul că anumite porțiuni verzi de teren public aflate în imediata vecinătate nu sunt folosite și și-au extins peste acestea balcoanele sau chiar locuințele în sine. Pentru că aceste balcoane extinse și anexe au fost construite fără respectarea legii, echipele Biroului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale Iași au trecut la verificarea treptată a legalității construcțiilor aflate la parterul blocurilor din Iași. Astfel, ieșenii care au apartamente la parterul blocurilor și care au făcut astfel de extinderi sunt oarecum la mila autorităților care pot dispune demolarea lor sau intrarea lor în legalitate

Numeroase blocuri din Iași au amenajate la parter diverse improvizații de lărgire și supradimensionare a balcoanelor, iar de multe ori sunt transformate în veritabile locuințe construite pe domeniul public al Municipiului Iași. Din cauza haosului întâlnit la asociațiile de proprietari din Iași și a legislației nu tocmai restrictive, de-a lungul ultimilor ani, proprietarii apartamentelor aflate la parterul scărilor de bloc din Iași au profitat de situație și au construit cât au putut de mult în afara balcoanelor, iar în cele mai multe situații au și împrejmuit terenul public al Primăriei Iași.

Autoritățile au luat în vizor toate lucrările de acest gen de la mai multe blocuri din Iași

Din cauza numeroaselor construcții de acest gen începute sau continuate pe perioada pandemiei provocate de coronavirus, având în vedere că mare parte din ieșeni au fost nevoiți să stea la domiciliu, autoritățile locale au intensificat verificările în cazul acestora și au luat în vizor toate lucrările de acest gen pentru a preveni orice situație nedorită. În orice situație care implică demolări sau extinderi la blocurile de locuințe, este necesară obținerea unei autorizații de construire, lucru pe care mulți proprietari nu îl respectă, motiv pentru care sunt aplicate sancțiuni contravenționale pe bandă rulantă în urma controalelor făcute de polițiștii locali din cadrul Biroului Control Urbanism.

În majoritatea situațiilor întâlnite fără autorizații de construire, inspectorii municipalității aplică sancțiuni minime de 1.000 lei și solicită proprietarilor intrarea în legalitate dacă acest lucru este posibil, dacă nu, aducerea imobilului la starea lui inițială.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism au sancționat contravențional, conform Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu amendă în valoare de 1.000 lei, pe numita V.A., cu domiciliul în municipiul Iași, deoarece a executat lucrări de construire la adresa de domiciliu, respectiv o extindere a apartamentului proprietate de aproximativ 7 mp, precum și împrejmuirea terenului aferent, fără a deține autorizație de construire. S-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit acest lucru, având ca termen 17.08.2020, în caz contrar aducerea locuinței la starea inițială și dezafectarea împrejmuirii”, au declarat polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism Iași.

Inspectorii de la Serviciul Control Urbanism verifică mai întâi șantierele și sesizările vechi

Deși acestea nu prea există la nivelul municipiului Iași, este obligatorie autorizația de construire în situația balcoanelor extinse dincolo de perimetrul balcoanelor existente deasupra, inclusiv pe spațiul verde din jurul blocului. Construirea unei extinderi, pornind de la spațiul unui balcon existent sau de la perimetrul aflat sub balcoanele deja existente, presupune spargerea zidurilor exterioare pentru a putea fi extinse camerele de locuit, ceea ce poate afecta structura de rezistență a blocului. Mai mult decât atât, dacă construcția se întinde inclusiv pe spațiul verde, care aparține tuturor proprietarilor, este necesar acordul tuturor locatarilor din bloc. Pentru început sunt verificați proprietarii apartamentelor din Iași aflate la parterul blocurilor care au lucrări în desfășurare, dar și situațiile care fac obiectul unor reclamații și sesizări depuse la Asociațiile de Proprietari.

Astfel, pe parcursul acestui an, Serviciul Control Urbanism a trimis numeroase adrese către proprietarii apartamentelor care au făcut lucrări neautorizate de extindere la parterul blocurilor prin care li s-a solicitat intrarea în legalitate prin obținerea unei autorizații de construire, iar în caz contrar, readucerea la forma inițială. Drept urmare a acestor acțiuni, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate în ultimele luni numeroase dosare prin care Serviciul Control Urbanism și Afișaj Stradal împreună cu Unitatea Administrativ Teritorială a municipiului Iași prin Primar reclamă proprietarii de apartamente care au făcut extensii ilegale și împrejmuiri și solicită în instanță desființarea lucrărilor.

În cazul acestor tipuri de extinderi, intrarea în legalitate în baza autorizației de construcție este extrem de dificilă pentru că majoritatea construcțiilor au fost realizate fără respectarea indicatorilor de ocupare și utilizare a terenului menționați în Certificatul de Urbanism, iar pentru intrarea în legalitate ar trebui întocmite planuri urbanistice zonale. Astfel, ieșenii care au apartamente la parterul blocurilor și care au făcut astfel de extinderi sunt oarecum la mila autorităților care pot dispune demolarea lor sau intrarea lor în legalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`