O serie de imobile aflate în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din orașul Iași urmează a fi demolate! Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat aviz favorabil proiectului Arhiepiscopiei Iașilor pentru „Demolare construcții identificate NC 150239-C1, NC 141127-C2, NC 141127-C3, județul Iași, municipiul Iași, strada Arh. G.M. Cantacuzino, nr. 18 – Corp B”. Totul face parte din inițiativa imobiliară de a moderniza întreaga zonă din jurul Catedralei
Imobilele din vecinătatea Catedralei Mitropolitane din orașul Iași urmează a fi demolate! Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a dat aviz favorabil, cu cercetare și supraveghere arheologică, proiectului Arhiepiscopiei Iașilor pentru „Demolare construcții identificate NC 150239-C1, NC 141127-C2, NC 141127-C3, județul Iași, municipiul Iași, strada Arh. G.M. Cantacuzino, nr. 18 – Corp B”.
Totul face parte din inițiativa imobiliară de a moderniza întreaga zonă din jurul Catedralei. Totul se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Demolare (D.T.A.D.) și a Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției (D.T.O.E.). Proiectant este S.C Atelier de Arhitectură Sescu S.R.L.
Construcțiile amplasate lângă Catedrala Mitropolitană din Iași vor fi demolate!
Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) va derula un amplu proiect de modernizare a zonei din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași. Primăria a emis Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru modernizarea zonei din jurul lăcașului de cult. În plan apar o parcare subterană, o piață dedicată pelerinilor, dar și extinderea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).
PUZ-ul cuprinde refacerea împrejmuirii zonei, o piață vestică de pelerinaj, precum și extinderea Facultății de Teologie. Suprafața terenului reglementat prin planul urbanistic este de 45.750 de metri pătrați. Tot proiectul implică străzile G.M. Cantacuzino, Cloșca, Petru Movilă și Colonel Langa. Mitropolia are în plan și alte investiții în cadrul ansamblului din zona centrală a orașului.
PUZ important pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Planul arată că, în zona încadrată între strada Arh. G.M. Cantacuzino și strada Petru Movilă, regimul de înălțime poate varia, ajungând la 23 de metri. Spațiile verzi prinse în proiecte ar urma să atingă 30.64 la sută din proiect. Documentația a fost demarată încă din 2017, proiectul fiind aprobat recent de autoritatea locală.
„Lucrarea urmărește realizarea unei compoziții coerente din punct de vedere urbanistic și configurarea unei estetici a ansamblului compozițional în zona studiată. Intenția beneficiarului este de a realiza un plan urbanistic pentru zona construită protejată care să stabilească regulamente și indicatori urbanistici ce vor permite amenajarea incintei și zona aferentă Ansamblului Mitropolitan, cu utilitățile necesare funcționării armonioase a obiectivului. Prin planul urbanistic zonal se urmărește optimizarea utilizării resurselor de teren, corelată cu stabilirea de reglementări specifice funcțiunilor din cadrul zonei studiate”, se arată în documentație.
Va apărea o parcare subterană, pe două niveluri, ce poate cuprinde 80 de locuri
Proiectul a fost împărțit în două Unități Teritoriale de Referință (UTR). UTR 1 cuprinde zona din curtea Catedralei, iar UTR 2 este legată de zona G.M. Cantacuzino. În această zonă, în dreptul intrării dinspre artera respectivă va apărea o parcare subterană, pe două niveluri, ce poate cuprinde 80 de locuri.
„Staționarea vehiculelor se admite numai în interiorul parcelei, deci în afara circulațiilor publice. Pentru stabilirea numărului minim de locuri de parcare/ garare se va respecta H.C.L. nr. 425/2007. Astfel, se propun 80 locuri de parcare, pe două niveluri, la subsol.
În zona UTR 2, pe zona de circulație de la fostul PECO – actuala parcare – care este afectată de construcțiile propuse se vor devia rețele în zona străzii Arhitect G.M. Cantacuzino. Pentru construcțiile noi, unde avem și subsoluri cu parcări se vor acoperi cerințele de apă de consum menajer, precum și de stingere. În zona UTR 2 se vor realiza rezerve de apă pentru hidranți și separat pentru sprinklere. Se asigură spații pentru camerele tehnice, unde se montează grupurile de pompare și grupul electrogen”, se mai arată în proiect.
Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat „Mihai Sturdza”, începând din anul universitar 1993-1994
Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat „Mihail Sturdza”, începând din anul universitar 1993-1994. Mitropolia a prins clădirea în proiect, fondurile urmând a fi alocate prin Compania Națională de Investiții (CNI). De reamintit că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat, în anul 2012, proiectul reabilitării Catedralei Mitropolitane din centrul municipiului. Obiectivul viza valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iași, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 41,5 milioane de lei. Acesta a cuprins consolidarea și restaurarea Cancelariei mitropolitane și a Bibliotecii „D. Stăniloae”, restaurarea și remodelarea fațadelor căminului monahal „Sf. Gheorghe” și Casa Epivată, a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală, dar și a reședinței mitropolitane.
Așadar, construcțiile amplasate lângă Catedrala Mitropolitană din Iași vor fi demolate pentru a demara un proiect care va transforma total centrul orașului.
casele cu tigani le pastram?
Constructii care trebuiesc doar la pochi. Grup electrogen….. pai ce opereaza?
„Prin planul urbanistic zonal se urmărește optimizarea utilizării resurselor de teren, corelată cu stabilirea de reglementări specifice funcțiunilor din cadrul zonei studiate”. Adica s-au creat, de fapt, resurse de teren si s-au corelat functiunile zonei, necesarul de viitori someri absolventi de teologie si loc de formarea cozilor la moaste.
Societatea BOR e pe lista aia speciala a lui Chirica care primeste autorizatii la minut.